Misstänkt för pensionärsmord tillbaka i Sverige

Häktad i ny förhandling i dag

NYHETER

När hans farfar hittades mördad i sitt hem lämnade 23-åringen landet.

Han reste till Sydafrika och blev internationellt efterlyst.

I dag, drygt ett år efter mordet, blev han häktad av Örebro tingsrätt.

I en intervju med Aftonbladet har 23-åringen tidigare sagt sig vara oskyldig till det han misstänks för.

– Jag förstår naturligtvis att jag är misstänkt för mordet. Omständigheterna talar emot mig. Men jag är oskyldig, förklarade han.

Du lämnade landet samma dygn som din farfar hittades död.

– Det finns omständigheter som jag vill berätta för polisen.

Mordet i Sköllersta utanför Hallsberg skedde den 1 augusti förra året. 23-åringens farfar hade enligt uppgift blivit ihjälslagen med en hammare.

"Klart jag vill reda ut allt"

Polisens misstankar riktades ganska omgående mot 23-åringen. Han  anhölls och blev senare häktad i sin utevaro.

Han berättade för Aftonbladet tidigare att han själv försökt återvända till Sverige, att han hade kontakt med både svenska ambassaden och sydafrikansk polis. För att 23-åringen inte skulle kunna ta sig vidare har de svenska myndigheterna dragit in hans pass. Formaliteter ska sedan ha gjort att utlämningen dragit ut på tiden.

– Men det är klart jag vill åka hem och reda ut allt detta. Det har jag försökt ända sedan jag fick veta vad som hänt och att jag var efterlyst.

I fredags kom 23-åringen tillbaka till Sverige och i dag på förmiddagen inleddes en ny häktningsförhandling i Örebro tingsrätt. Han hade då samma inställning som han berättade om i intervjun.

I den del som var öppen för allmänheten förklarade 23-åringen att han medgav häktningsskälen men tillade att han bestrider gärningen.

När förhandlingen förklarades öppen igen, strax före lunch, meddelades att 23-åringen är häktad, på den högre misstankegraden sannolika skäl.

23-åringen motsätter sig inte häktningen men nekar till brottet.

Han är nu häktad först och främst fram till den 13 oktober, då åklagaren på nytt ska ta ställning till huruvida åtal ska väckas eller om det behövs mer tid för att få utredningen klar.