Kvinnlig stridspilot leder anfallen mot IS

1 av 2 | Foto: AP
Major Mariam Al Mansouri, 35, ledde bombanfallen mot terrorgruppen IS.
NYHETER

Major Mariam Al Mansouri, 35, är inte bara Förenade arabemiratens första kvinnliga stridspilot.

Hon ledde även bombanfallen mot terrorgruppen IS i sitt jaktplan i förra veckan.

– Jag kan bekräfta att måndagens anfall leddes av Mariam Al Mansouri, sa arabemiratens USA-ambassadör Yousef Al Otaiba till AFP i torsdags.

35-åriga majoren Mariam Al Mansouri, som är född i Abu Dhabi, började redan i de tidiga tonåren drömma om att bli stridspilot. På den tiden var det emellertid svårt, för att inte säga helt omöjligt, för henne att nå sina drömmars mål.

Kvinnor antogs nämligen inte, varken till armén eller flygvapnet.

Övervann alla hinder

Al Mansouri sökte sig i stället till staben och arbetade länge med skrivbordsarbete. När antagningsreglerna så småningom ändrades blev hon den första sökande till flygvapnet.

I en intervju med tidningen Deraa Al Watan berättar hon om sin uppväxt som ett av åtta barn. Hon säger till tidningen att hennes familj stödde henne. Trots stödet hemifrån var hon i början av sin karriär tvungen att övervinna åtskilliga hinder och bekämpa fördomar.

– Jag fokuserade på att tävla med mig själv för att förbättra mina kunskaper och färdigheter, sa hon i intervjun med tidningen.

En av landets främsta stridspiloter

Slutligen lyckades Mariam Al Mansouri ta examen från militärhögskolan och är nu en av Förenade arabemiratens främsta stridspiloter.

I förra veckan ledde hon anfallen mot terrorgruppen IS i Syrien i sitt stridsplan av modell F-16.

Förenade arabemiraten har, tillsammans med Saudiarabien, Qatar, Jordanien, Bahrain och USA, deltagit i ett flertal flyganfall mot IS.

Nyheten att Mariam Al Mansouri deltar i striderna mot IS har skapat debatt på sociala medier. Många twittrade ut en bild på henne och lovordade insatserna men hennes medverkan i konflikten har även mötts av sexistiska hån och nedvärderande kommentarer.

Sexistiska skämt i USA

I tv-programmet ”The Five” på den amerikanska tv-kanalen Fox drogs flera sexistiska skämt om major Al Mansouri.

”Problemet är att hon efter att hon bombat inte kunde parkera”, sade programledaren Greg Gutfeld.

En annan medverkande, Eric Bolling, kallade Mariam Al Mansouris insats för ”boobs on the ground” (en ordlek med uttrycket ”boots on the ground”). Ett uttalande som ledde till massiv kritik.

Eric Boiling tog senare tillbaka sitt uttryck och bad om ursäkt.