”Artillerigranat in i Turkiet”

Kommer från syriska sidan av gränsen

1 av 7 | Foto: JERKER IVARSSON
NYHETER

SURUÇ/STOCKHOLM. En artillerigranat har slagit ner på den turkiska sidan av gränsen mot Syrien.

Nedslagsplatsen ligger i närheten av den syriska staden Kobane där kurdiska styrkor strider mot terrororganisationen IS.

– Vi hörde en kraftig smäll från den syriska sidan, sedan ett visslande ljud innan det smällde ner någon form av artillerigranat, säger Aftonbladets reporter Erik Wiman som blev vittne till händelsen.

Aftonbladets team, reportern Erik Wiman och fotografen Jerker Ivarsson, befinner sig i det turkiska samhället Suruç nära gränsen mot Syrien.

– Vi var på den turkiska sidan av gränsen. Där hade massor av kurder samlats för att demonstrera och visa sitt stöd för människor i staden Kobane. Polisen på vår sida började samtidigt skjuta tårgasampuller runtomkring, det blev hetsigt mot polisen, stenkastning och så, säger Erik Wiman.

Regnade ner jord

– Mitt i den här händelsen hörs en jättekraftig smäll inne på den syriska sidan. Man hör ett visslande ljus i luften och sedan smäller det ner någon form av artillerigranat uppskattningsvis två kilometer in på den turkiska sidan.

Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson var bara några hundra meter från nedslagsplatsen.

– Jag tror dock inte att någon har träffats. Det regnade ner jord på Jerker, så det var en rejäl smäll, säger Erik Wiman.

Stridsvagnar vid gränsen

I Suruç ställer man sig nu frågan hur Turkiet kommer att svara på attacken.

– Turkiet har stridsvagnar som står i ett stort mobiliseringsförråd alldeles vid gränsen. Vi har sett hur de har rullat ut tidigare under dagen, säger Erik Wiman.

I lördags skadades flera personer sedan granater fallit ner på den turkiska sidan av gränsen.