Björn Söder (SD) om talmansvalet

NYHETER

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder, 38, tycker inte att det är kontroversiellt att han valts till andre vice talman.

Partiföreträdare som Jonas Sjöstedt (V) kallar honom både rasist och homofob efter uttalanden han gjort genom åren.

– Jag blir inte förvånad över att vänstern kommer med sådana saker. Vänstern brukar inte vara nyanserad, säger Björn Söder om anklagelserna.

Ingen av de partiföreträdare från andra riksdagspartier som Aftonbladet pratat med är särskilt glad över att Björn Söder är SD:s nominerade riksdagsledamot för posten som andre vice talman.

– Det oroar mig, det överskuggar allt, säger S-ledamoten Veronica Palm.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kallar Björn Söder både rasist och homofob. Bland annat har Söder skrivit ett kontroversiellt blogginlägg där han kallat homosexualitet för en avart och jämfört det med tidelag och pedofili. Han har också sagt efter dödsskjutningarna mot invandrare i Malmö att svenska medier skapat för stora rubriker medan attacker mot Sverigedemokraterna ignorerats.

Rasistiska rötter

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) säger till Aftonbladet att han ändå tycker att det är viktigt att följa praxis, om SD är tredje största parti bör de få andre vice talmansposten:
– Problemet är att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti med grovt rasistiska rötter, så är det. Å andra sidan, om man inte accepterar att de blivit Sveriges tredje största parti riskerar man bara förstärka den här martyrstämpeln som SD är väldigt angelägna att fortsätta upprätthålla.

Björn Söder själv tycker inte att han är ett kontroversiellt val.

Däremot har han "lärt sig läxor" av sitt twittrande.
– Jag twittrar inte längre utan använder Facebook. Twitter har så begränsat antal tecken, vilket lätt ger utrymme för misstolkningar. Jag får lämna över till någon annan att vara kontroversiell.

Är du fortfarande för dödsstraff?
– Jag följer partilinjen och partiet har inte förespråkat dödsstraff sedan 1999 då man tog bort det ur partiprogrammet.
Men du förespråkade det ju 2009.
– Jag har sagt innan att jag haft den personliga uppfattningen men givetvis har jag i egenskap av partisekreterare följt partilinjen. Det är ingen fråga som aktuell att diskutera, den finns inte på den politiska dagordningen. Det är irrelevant.

”Har redogjort för det”

Han säger att blogginlägget om att homosexualitet kan jämföras med pedofili och tidelag är en missuppfattning.

– Jag skrev väldigt klumpigt. Men jag har redogjort för det vid flera tillfällen, bland annat i en SVT-chatt nu inför valet. Det var kritik för att man drog in barn i det hela och jag förde en filosofisk diskussion kring det. Sedan kunde jag uttryckt mig på ett helt annat sätt, men blogginlägg är ju oftast sådana att man snabbt slänger ut någonting, säger Björn Söder.

Även senare har du ju vidhållit att homosexualitet är onormalt.
– Jag tycker inte det är något man behöver diskutera. Jag har förklarat vad jag menade med blogginlägget och jag står fast vid det, att man sexualiserar barn och att man dessutom upplät scenen (på Pridefestivalen, reds anm) till en tidigare dömd pedofil. Annars tycker jag att personers sexuella läggning är var och ens sak och det ska inte politiker överhuvudtaget lägga sig i, såvida det inte drabbar andra eller om man drar ut det själv i det offentliga rummet, för då får man också acceptera att man kan få kritik, säger Björn Söder.

Står du fast vid att medierna blåste upp dödsskjutningarna i Malmö?

– Det jag menade då var att medierna har en tendens att vinkla saker utifrån sin egen politiska agenda och jag tycker att man borde uppträda mer objektivt.

På vilket sätt menar du att medier vinklade saker då?

– Jag tycker att medier ska ha en objektiv nyhetsrapportering och det tycker jag inte alltid man har.

Men på vilket sätt vinklade man dödsskjutningarna i Malmö?

– Vissa saker får väldigt stora proportioner medan andra saker som borde få större proportioner får lite uppmärksamhet.

Vid en tredje omröstning med slutna röster valdes Björn Söder till andre vice talman av Sveriges riksdag.