Hur länge får pojkar följa med till damernas?

Foto: COLOURBOX
Föräldrar har hört av sig till fritidsförvaltningen i Malmö och klagat på att simskolepojkar i tioårsåldern duschat på damsidan.
NYHETER

Hur länge får pojkar följa med till damernas omklädningsrum på badhuset? Och flickor till herrarnas?

I Staffanstorp är gränsen 6 år. I Stockholm finns ingen gräns.

Efter klagomål ska nu fritidsförvaltningen i Malmö se över frågan.

Föräldrar har hört av sig till fritidsförvaltningen i Malmö och klagat på att simskolepojkar i tioårsåldern duschat på damsidan, rapporterar Sydsvenskan.

"Skulle ni kunna be era instruktörer prata med föräldrar (mammor) (...) och upplysa dem om att stora pojkar får duscha i pojkarnas  duschrum", skriver förvaltningen till föreningar som driver simskolor. Föreningarna efterfrågar nu en tydlig åldersgräns.

Det finns en regel om att simskolebarn under 12 år ska ha en förälder med sig till badet. Men gränsen för när barnet kan följa med en förälder av motsatt kön in i omklädningsrummet är oklar.

"Svår fråga"

– Det är en jättesvår fråga. Det är klart att det går att sätta upp en åldersgräns men den måste hanteras i verkligheten. Man måste lösa olika situationer när det blir aktuellt. Man måste också vara öppen för att behöva göra avsteg från en åldersgräns. Vi ska se över den här frågan, säger Thomas Sterner som är avdelningschef på fritidsförvaltningen i Malmö.

De flesta kommuner har ingen skriftlig gräns för när barn får följa med sina föräldrar till "fel" omklädningsrum. Aftonbladet har ringt runt till flera kommuner och frågat om de har någon åldersgräns för när pojkar måste byta om på herrarnas och flickor på damernas.

"Mjuka lösningar"

– Vi får frågor om det men det är inget stort problem. Vi har ingen särskild åldersgräns utan kör med mjuka lösningar, säger Roland  Berndt, kommunikationsansvarig på Idrottsförvaltningen i Stockholm.

I Staffanstorp är reglerna tydligare för när barn ska klara sig själva i omklädningsrummet.

– Grundreglen är 6 år men sen finns det undantag. Ett alternativ för föräldrar som vill byta om med sina barn är att använda en handikapptoalett, säger Stig Schrewelius på Staffanstorps kommun.


"Diskreta föräldrar"

Även i  Umeå har pojkar i damduschen väckt frågor.

– För vissa barn skulle det säkert fungera utmärkt redan i skolstartsåldern, medan andra behöver ett par år till innan de är redo. Att för oss på IKSU ta rollen att bestämma när barnen kan klara sig själv är inte möjligt, utan det måste ligga på varje förälder att avgöra, skriver Anna Bäckman som är verksamhetsansvarig för träning på träningsanläggningen IKSU:s sajt.

I Uddevalla finns inga skriftliga regler att luta sig emot. Från 7-årsåldern förväntas flickor hålla sig till damernas och pojkar till herrnas.

– Jag upplever inte att det här är något problem. Det har skötts diskret av föräldrar, säger badmästare Malin Bengtsson på Walkesborgsbadet i Uddevalla.

Enskilda omklädningsrum

Det finns också andra lösningar på frågan om vilket omklädningsrum barnen ska byta om i.

– Vi bygger ett nytt bad i Malmö som ska öppna nästa år. Där kommer det finnas familjeomklädningsrum. Så kommer en mamma med söner kan de få ett enskilt omklädningsrum, säger Thomas Sterner