Sofia Hellqvist följer med på riksmötet

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
TROLOVADE Sofia Hellqvist och prins Carl Philip precis efter förlovningen.
NYHETER

De nya riksdagsledamöterna inleder i dag sin mandatperiod när kungen förklarar riksmötet öppnat.

Och för första gången är prinsens fästmö Sofia Hellqvist med.

– Hon kommer att sitta med kungafamiljen, säger Margareta Thorgren, Hovets informationschef.

När riksdagens sommarlov i dag formellt är över och de nya ledamöterna inleder sitt arbete är förstås statschefen där.

Det är kungens plikt att närvara vid det högtidliga öppnandet och av tradition brukar övriga medlemmar av kungafamiljen finnas på plat0s.

”Första gången”

I år följer drottning Silvia, kronprinsessparet Victoria och Daniel och prins Carl Philip med till Riksdagen. 

Men inte prinsessan Madeleine.

– Prinsessan Madeleine och familjen är kvar i USA på grund av hennes arbete med Childhood, säger Margareta Thorgren, Hovets informationschef. 

Men en annan som följer med är Sofia Hellqvist, prins Carl Philips fästmö.

– Det är första gången och hon kommer att sitta med kungafamiljen, säger Thorgren.

Sofia Hellqvist kommer att vara med hela dagen, från och med gudstjänsten i Storkyrkan, det högtidliga öppnandet av riksdagen i plenisalen samt även vid kvällens konsert som hålls i Stockholms Konserthus med anledning av att riksdagsåret har inletts.

Sedan förlovningen den 27 juni i år har Sofia Hellqvist fått sitta med kungafamiljen vid ett tidigare tillfälle. När Victoriadagen firades på Öland den 14 juli satt Sofia Hellqvist i regnet tillsammans med fästmannen och hans familj.

Men redan innan förlovningen var hon med på flera evenemang. Det sista tillfället som oförlovad blev vid prinsessan Leonores dop den 8 juni i Drottningholms Slottskyrka. Då var Sofia placerad med de andra gästerna i kyrkbänkarna och inte vid altaret där kungafamiljen satt.

Silvia var i New York

Kungens uppgift på riksmötet är att förklara riksmötet öppnat. Och han och kungafamiljen bjuds varje år in av Riksdagen till det demokratiska evenemanget. Prinsessan Madeleine har länge stått med som deltagare i den kungliga kalendern, men hennes namn har under de senaste dagarna plockats bort.

– Målsättningen är att hela familjen ska kunna vara med vid de större officiella uppdragen, men det är inte alltid möjligt, säger Margareta Thorgren.

Efter att ha tillbringat stora delar av sommaren i Sverige och Europa packade prinsessan Madeleine väskorna förra veckan och reste hem till New York. Med på resan fanns drottning Silvia och tillsammans deltog de under ett par dagar i en rad aktiviteter i New York som är kopplade till Childhoods verksamhet och dess 15-årsjubileum. Den kungliga duon deltog bland annat i seminarium som hölls på FN.

FAKTA

Riksmötets öppnande

12.30: Gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm, Ärkebiskop Antje Jackelén predikar.

Samtidigt håller förbundet Humanisterna en alternativ ickereligiös högtid för riksdagsledamöterna på restaurang Gyldene Freden i Gamla Stan.

14.00: Riksmötets högtidliga öppnande. I egenskap av statschef förklarar kungen riksmötet öppnat.

19.00: Riksdagskonsert. Hålls varje år i Stockholms konserthus med anledning av riksmötets öppnande.

ARTIKELN HANDLAR OM