Talmannen: Löfven får uppdraget att bilda ny regering

NYHETER

S-ledaren Stefan Löfven får uppdraget att bilda en ny regering, säger talmannen Urban Ahlin på en presskonferens i kväll.

Utgångspunkten är fortfarande att Löfven ska presentera en ny regering på fredag.

– Stefan Löfven har de förutsättningar som krävs för att bli vald till statsminister, sade Ahlin efter att ha fört samtal med partiföreträdare under dagen.

Efter möten med företrädare för samtliga partier under måndagen förklarade riksdagens nye talman Urban Ahlin att Stefan Löfven får i uppdrag att bilda ny regering.

Efter att V-ledaren Jonas Sjöstedt träffat Urban Ahlin förklarade han att partiet tänker lägga ner sina röster på fredag och därigenom släppa fram Löfven som statsminister.

Något som FP-ledaren Jan Björklund sedan fick veta under sitt besök hos Ahlin. Han konstaterade att en ny regering därmed har större stöd i riksdagen än Alliansens partier.

– Det är väldigt hedersam uppdrag som jag har fått, säger Löfven under en presskonferens med Urban Ahlin på måndagskvällen.

– Jag är optimistisk inför Sveriges framtid, trots vissa problem inom skolan och välfärden, fortsätter Löfven.

Sveriges tillträdande statsminister kommenterade även regeringsbildningen med Miljöpartiet.

– Jag är inte naiv, vi kommer att ha olika uppfattningar inom de olika partierna, min hand är fortfarande utsträckt till de andra partierna.

Urabn Ahlin avslutade med att säga att tidsplanen om att Löfven ska presentera en ny regering på fredag står fast.