I dag ska hon hängas

Reihaneh Jabbari.
NYHETER

I dag ska Reihaneh Jabbari, 26, hängas i Iran.

Räddningen kan vara internationell press på landet.

2007 dödade Jabbari den tidigare underättelsetjänst-medarbetaren Morteza Abdolali Sarbandi. Hon har erkänt dådet men menar att det skedde i självförsvar, enligt gruppen Iran Human Rights.

Enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter lurade Sarbandi med sig Jabbari till ett hus där han misshandlade och utnyttjade henne sexuellt. Den 26-åriga kvinnan lyckades då knivhugga Sarbandi innan hon flydde och ringde efter en ambulans, skriver högkommissariatet på FN:s sida för nyheter.

Jabbari har också sagt att det var en annan man som befann sig i huset som dödade Sarbandi, efter att hon först utdelat ett knivhugg. Den uppgiften utreddes dock aldrig ordentligt.

Press sköt upp

Jabbari dömdes till döden 2009, men FN riktar skarp kritik mot rättegångsförfarandet och menar att det är tveksamt om man tog hänsyn till den bevisning som fanns och som skulle ha kunnat fria henne.

– Iranska myndigheter bör se över hennes fall och sända det tillbaka för en ny rättegång, för att försäkra sig om att den åtalades rättigheter under iransk och internationell lag respekteras, säger Ahmed Shaheed som är FN:s särskilda rapportör kring mänskliga rättigheter i Iran.

Jabbaire skulle ha avrättats i april, men verkställandet av straffet sköts upp efter att fallet fått stor uppmärksamhet i internationell press.

”Det är oacceptabelt”

På samma sätt hoppas nu grupper för mänskliga rättigheter att det internationella samfundet ska tvinga Iran att ställa in avrättningen.

- Myndigheterna i Iran måste omedelbart stoppa avrättningen. Det är helt oacceptabelt att hon inte fick ha en advokat närvarande under förhören och uppgifterna om att en annan man fanns i huset lämnar alltför många frågor obesvarade, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanösternavdelning, i ett uttalande.