MP backar om försvaret

Foto: TT
Jas Gripen. Obs arkivbild.
NYHETER

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp i tre stora frågor.

Bland annat går Miljöpartiet med på att öka utgifterna till försvaret – och köpa nya Jasplan och ubåtar.

– Vi ser det här som en framkomlig väg för att skapa breda överenskommelser, säger Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm till Aftonbladet.

Dagens Nyheter skriver idag om regeringsförhandlingarna mellan S och MP och om hur man träffat överenskommelser i tre viktiga frågor.

Miljöpartier var i valrörelsen kritiska till inköp av nya vapenslag. Språkröret Gustav Fridolin sa under utfrågningen i SVT att man ville föra över pengar från köp av nya vapenslag till bemanning, på en fråga om hur han såg på försvarsbudgeten.

Nu blir det alltså tvärt om då man går S till mötes och antar den rapport som försvarsberedningen presenterade i maj, i vilken fler Jasplan och ubåtar sågs som nödvändiga. Det blir alltså precis som Stefan Löfven sa i valrörelsen, då han stödde sig på försvarsberedeningens rapport.

– Försvarsberedningen lämnade ett väldigt tydligt yttrande och det finns en bred majoritet för de slutsatserna. Slutsatsen omfattar 80-85 procent av Sveriges riksdag och då bör man följa det, sa han i SVT:s utfrågningen.

Söker framkomliga vägar

Trots det tycker Miljöpartiet inte att man går emot sina väljare. Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm säger till Aftonbladet:

– Tidigare har vi varit kritiska mot inköp av nya Jas, så är det ju. Men vi ser det här som en framkomlig väg att skapa breda överenskommelser inom viktiga områden. Vi ser det som viktigt att få brett stöd inom viktiga områden, särskilt som det parlamentariska läget ser ut som det gör.

– Vi har ställt oss bakom försvarsberedningens förslag där vi ser många positiva delar. Man måste se över de reella hoten som finns, inklusive klimatförändringar och terrorattacker.

Ett antal MP-segrar

MP har dock fått igenom skärpta regler för vapenexport till icke-demokratiska länder.

– Det är otroligt viktigt att vi är överens om skärpt vapenexportkontroll, och även kontroll av konsulttjänster som utgjorde bland annat Saudiaffären. Vi ser det också som väldigt viktigt att Försvarsexportmyndigheten läggs ned. Det är en myndighet som endast syftar till att öka svensk vapenexport, säger Maria Ferm.

Förutom försvarsutgifterna har S anslutit sig till migrationsöverenskommelsen som MP har med allianspartierna, samtidigt som MP ansluter sig till pensionsöverenskommelsen som S har med allianspartierna.