Ärkebiskop Jackelén: SD stannar i kyrkan

1 av 2
NYHETER

För fyra år sedan lämnade Jimmie Åkesson ceremonin i protest – mot att biskopen talade mot rasism.

I dag hålls gudstjänst i Storkyrkan inför riksdagens öppnande igen, men ärkebiskop Antje Jackelén tror att SD blir kvar i kyrkbänkarna.

– Vi får se vad det blir idag. Men vi är gäster, man kan inte säga vad som helst, och tro att vi ska sitta kvar, säger Åkesson på väg in till kyrkan.

Det är i dag riksdagen öppnas officiellt, och under dagen sker olika traditionella ceremonier.

Bland annat är alla riksdagsledamöter inbjudna till gudstjänst i Storkyrkan i Gamla Stan i centrala Stockholm, under ledning av domprosten Hans Ulfvebrand och där nyutnämnda ärkebiskop Antje Jackelén medverkar.

”Skam, skam, skam”

För fyra år sedan lämnade Jimmie Åkesson och övriga representanter för Sverigedemokraterna demonstrativt gudstjänsten i protest, då biskop Eva Brunne i sitt tal tog avstånd från rasism.

– Jag tror aldrig att jag har känt mig så kränkt, sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet minuter efter uttåget i kyrkan.

"SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!", twittrade Linus Bylund, som nu valts in för SD i riksdagen.

Åkesson ansåg att Brunne hyllat demonstrationerna på Sergels torg, som han menade var en "tydlig attack" mot Sverigedemokraterna.

”Vill visa sig värdiga”

Timmar senare bad Åkesson kungen om ursäkt.

KD-ledaren Hägglund kallade SD:s agerande för en skandal. Dåvarande S-ledaren Mona Sahlin benämnde det "patetiskt".

I år ska Antje Jackelén tala och utgå från berättelsen om den barmhärtige samariern, och hon säger till Svenska Dagbladet att hon utgår från att budskapet går fram: att vi inte kan göra skillnad på människor.

Hon väntar sig dock att SD kommer att sitta kvar i kyrkbänkarna.

– Jag tror inte att de gör samma sak två gånger. Det finns ett tryck på Sverigedemokraterna att visa sig värdiga. Jag tror att de också vill göra det, säger hon till Svenska Dagbladet.

"Vi får se"

När Jimmie Åkesson gjorde entré – den här gången i kostym och inte folkdräkt – i Storkyrkan tillsammans med flickvännen Louise Erixon sa han till Aftonbladet om 2010:

– Den gången hyllade biskopen i sin predikan vänsterextrema som haft plakat med obskyra budskap om bland annat min mamma. Det blev för mycket. Vi får se vad det blir i dag. Men vi är gäster, man kan inte behandla oss hur som helst.

Jimmie Åkesson sa inför gudstjänsten att han fått höra att Antje Jackelén ska komma att säga "något provocerande" i kyrkan. Det är oklart varifrån uppgifterna kommer.

Men han ser inget sjävändamål i att lämna kyrkan, säger han.

– Vi får se vad det blir. Vi är gäster, man kan inte behandla oss hur som helst.

FAKTA

Program för riksdagens öppnande

11.30 Musik på Mynttorget
Livgardets Dragonmusikkår spelar på Mynttorget.

12.30 Gudstjänst i Storkyrkan
Ledamöter och gäster är inbjudna av Stockholms domkyrkoförsamling till en gudstjänst som leds av domprosten Hans Ulfvebrand under medverkan av ärkebiskop Antje Jackelén, kyrkoledaren i Equmeniakyrkan Lasse Svensson, och ärkebiskopen i syriskortodoxa kyrkan Dioscoros Benyamin Atas.

13.00 Sång och musik när entrén på Riksplan öppnar
Arméns musikkår konserterar och grenadjärer ur Livgardet paraderar på Riksplan. I Stora trapphallen i Östra riksdagshuset paraderar Folkdansgillet Kedjan med landskapsfanorna. Där framträder Karlstad kammarkör.

13.00 Gästerna anländer
Ledamöterna och de inbjudna gästerna anländer via entrén mot Riksplan.

De kungliga gästerna åker i kortege från slottet och anländer till Riksplan strax före klockan 14 där talmannen möter. Talmannen, de kungliga gästerna, statsministern med flera går tillsammans upp genom stora trapphallen och fortsätter till plenisalen.

14.00 – 14.30 Ceremoni i plenisalen
Brassensemblen under ledning av Per Sjöberg spelar intågsmusik.

På talmannens begäran förklarar kung Carl XVI Gustaf riksmötet 2014/15 öppnat.

Programmet i plenisalen innehåller även Kungssången, sång av Peter Jöback, Nationalsången och uttågsmusik.

Efter ceremonin har talmannen en mottagning i Sammanbindningsbanan. Mottagningen är öppen för ledamöter, inbjudna och journalister.

ARTIKELN HANDLAR OM