Susannes son utan hjälp - skolan tjänade miljoner

1 av 2 | Foto: VILHELM STOKSTAD
NYHETER

Trots allvarlig kritik från Skolinspektionen och missnöjda föräldrar lyckades förre ägaren till Kristinaskolan lyfta 31 miljoner ur skolan.

– Det var förvaring mer än en skola. Det är upprörande att man kan sko sig på barns bekostnad, säger Susanne Graham som tog sin son ur skolan.

Tidningen Mitt-i avslöjar i dag att särskolan Kristinaskolan i Täby sålts och att ägaren Ove Åstrand, 76, tjänat tiotals miljoner på verksamheten.

Skolan, med ungefär 20 elever med autism-problematik, har kritiserats av Skolinspektioner för bland annat obehöriga lärare, dåligt anpassade lokaler och undermåliga läromedel.

Susanne Grahams son gick i skolan under tre år medan Ove Åstrad ägde skolan.

– Schemaläggningen var en katastrof. De här barnen som har koncentrationssvårigheter skulle ha en tre timmar lång mattelektion.

"Sparkade på någon som ligger"

Enligt henne gjorde lärarna ett fantastiskt jobb men de fick inte resurser som krävs i en särskola. Sonen gick inte framåt i skolämnena. Han stagnerade och skolan skyllde på hans särskilda behov.

– Ägarna slösade bort min sons tid. Det kändes som att de sparkade på någon som redan ligger ner och att de tjänade pengar på sparkarna, säger hon.

En annan förälder berättar för Mitt-i  hur hon ombads skicka med smör och mat till sonen, ­eftersom han är allergiker. Orsaken uppgavs vara besparingar. Hon fick även ta med sig skrivpapper och annat material till barnen eftersom det inte fanns på skolan.

Bytte skola

Susanne Graham tog kontakt med Skolinspektionen, Täby kommun och förde fram synpunkter till skolans ledning. Den enda som lyssnade var sonens huvudlärare, men han kunde inget göra. Till slut hittade hon en annan skola till sonen som nu trivs och gjort framsteg.

– Det är märkligt att de lyckades tjäna pengar på en undermålig skola när alla visste hur det låg till på skolan. Jag fattar inte hur det kan få gå till så, säger Susanne Graham.

– De svaga barnen har inte samma spelkort som de vanliga barnen. Om ett skört barn görs skörare kostar det kraft för alla runtomkring det barnet. Dessutom kostar det möjligheter för det barnet i framtiden, självförtroende och människovärde, säger Susanne Graham.

Den nya ägaren som tog över Kristinaskolan i våras lovar stora förbättringar i verksamheten. Bland annat har skolan anställt ny personal, skriver Mitt-i.

Aftonbladet har sökt Ove Åstrand utan resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM