Första ebolafallet i USA

Foto: AP
Ebola.
NYHETER

Fyra dagar efter att mannen landat i Texas från Liberia insjuknade han.

I går konstaterades det att han smittats av ebolaviruset.

Mannen vårdas nu isolerad på en intensivvårdsavdelning.

Mannen flög från Liberia den 19 september, landade i Texas den 20 september och insjuknade fyra dagar senare.

Den 26 september sökte mannen vård för första gången, men skickades hem.

Två dagar senare, i söndags, sökte han vård igen och fick intensivvård direkt, rapporterar NBC. I går testades han positivt för ebola.

Intensivvårdas

Med hänsyn av mannens privatliv har amerikanska myndigheter inte släppt så mycket information om hur mannen smittades av viruset eller vilken behandling han får.

– Jag kan säga att han mår dåligt. Han intensivvårdas just nu, säger läkaren Edward Goodman till CNN.

Enligt TT överväger läkare för närvarande att använda mediciner som ännu bara finns på försöksstadiet, eller möjligen blodplasma från patienter som tillfrisknat från ebola.

Amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, vill inte heller uppge om patienten är en amerikansk medborgare eller hur gammal han är.

Personalen isolerad

Myndigheterna har även gått ut och sagt att det är ”noll risk” att medpassagerarna på planet från Liberia har smittats.

– Vi har identifierat alla som han kan ha haft kontakt med patienten under tiden han var smittsam. Men det är bara hos någon där sjukdomen  brutit ut som sjukdomden kan spridas, säger Tom Frieden, chef för CDC.

Familjemedlemmar och andra som stått i direkt kontakt med mannen efter att han smittats kommer att stå under medicinsk kontroll under 21 dagar, rapporterar NBC. Enligt CNN har personalen som transporterade den ebolasjuke personen till sjukhuset isolerats, men ingen av dem har uppvisat några symptom på sjukhuset.

Fyra hjälparbetare som smittats av ebola har tidigare flugits till USA för behandling. Detta är dock det första fallet med någon som själv rest till USA, skriver NBC.

Minst 3 091 personer har enligt Världshälsoorganisation WHO dött i epidemin som härjar flera länder i Västafrika.

FAKTA

Ebola inte luftburet

Ebolaviruset orsakar en blödarfeber som vid tidigare utbrott har varit dödlig för 50–90 procent av de smittade. Inkubationstiden är upp till tre veckor och de första symptomen är influensaliknande: feber, matthet och huvudvärk.

Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar – vilket också gjort att så många vårdarbetare varit bland de första offren eftersom viruset smittar via kroppsvätskor. Smittan är inte luftburen.

Det finns hittills inget erkänt botemedel och vårdmyndigheter koncentrerar sig på att sprida kunskaper om smittan, isolera drabbade och spåra deras kontakter samt att behandla symptomen med vätska, smärtlindrande och febernedsättande mediciner för att hjälpa immunförsvaret.

Källor: WHO med flera. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM