Alice Bah Kuhnke om lättklädda bilderna: ”Utan min tillåtelse”

1 av 4
Omslaget till tidningen Okej där bilderna publicerades.
NYHETER

Bilderna på en lättklädd Alice Bah Kuhnke, 42, ny kulturminister, sprids fortfarande.

Trots att de togs för 17 år sedan – och att hon inte ville att de skulle publiceras i tidningen Okej.

– Det var väldigt längesen, men det gör mig arg att många tjejer råkar ut för detta även idag, säger hon.

Sveriges nya kulturminister, miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, 42, har synts i tv och tidningar i flera år av sitt vuxna liv. Bland annat har hon varit med i Disneyklubben och Söndagsöppet. Innan jobbet som kulturminister var hon generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Men det finns en publicering i en nu nedlagd ungdomstidning – Okej – som fortfarande gör henne upprörd. På bilderna poserar Alice Bah Kuhnke med en cigarr i munnen, svart tejp på överkroppen och med händerna för sina nakna bröst.

Bilderna togs i januari 1997 och sprids ännu på internet.

Bah Kuhnke berättade för tidningen Expressen när Okej hade kommit ut i butikerna i februari 1997 att hon kände sig ledsen och lurad över publiceringen.

– Jag ringde tidningen och grät! sa den då 25-åriga Alice Bah Kuhnke till tidningen.

”Hoppas jag såg bra ut”

När Aftonbladet till en början frågade om bilderna under fredagen sa den nya kulturministern:

– Jag vet inte, jag hoppas att jag såg bra ut. Jaha, från tidningen Okej, jag vet inte vilken bild du pratar om. Det låter spännande, skicka den.

Senare lämnade Alice Bah Kuhnke en kommentar via sms:

– Detta är en bild tagen för 20 år sedan. Jag blev fotograferad i samband med en intervju. Efteråt stannade vi kvar och tramsade och skojade, och det tramset användes och publicerades sedan utan min tillåtelse i helt andra syften. Det var väldigt längesen men det gör mig arg att många tjejer råkar ut för detta även idag.

Hon säger också att hon hoppas att hon får möjlighet att delta i arbetet för att situationen ska förändras.

Blev upprörd

Jörgen Holmstedt, 52, var reportern som gjorde intervjun med Alice Bah Kuhnke för tidningen Okej. Han säger att tidningen inte alls publicerade artikeln och bilderna utan Bah Kunhkes medgivande.

– Att hon skulle ha tvingats till något eller satt sig emot publiceringen finns det ingen sanning i. Däremot stämmer det att hon blev upprörd efter att tidningen kommit ut.

Fotografen Ulf Magnusson, 50, som tog bilderna, har samma minne:

–Hon tyckte att det kunde vara en bra idé att visa vilket fusk det är när man fotar, att man ofta tejpar kring brösten för att de ska se lyfta ut. Hon hade en tanke om att inte ge unga ytterligare komplex genom att visa det.