Ljudbang över Öland - svenskt plan i skarp insats

NYHETER

En kraftig ljudbang hördes tidigare i dag över Öland.

Ölandsbladet avslöjar att det rörde sig om en skarp insats.

– Det var inte en övning, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten till Aftonbladet.

Vid elvatiden i dag orsakade ett svensk stridsplan från Blekinge Flygflottilj en så kallad ljudbang - en smäll som hörs när planet når över ljudets hastighet - över Öland. Tidningen Ölandsbladet avslöjar nu att det rörde sig om en skarp insats. Det bekräftas till tidningen av både Blekinge Flygflottilj och Försvarsmakten

– Den har haft bråttom i en skarp insats och orsakat en bang på elva kilometers höjd över Öland, säger Kent Löving, informationschef på Blekinge Flygflottilj till Ölandsbladet.

"Det var inte en övning"

Han vill inte gå in på vad insatsen handlade om eller hur många plan som ingick i insatsen.

Även Försvarsmakten bekräftar uppgifterna.

– Jag kan bekräfta att det var vi som orsakade ljudbangen. Det beror på att vi har varit uppe och flugit och ett av våra flygplan har fått dra på lite och då har vi orsakat den här ljudbangen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten till Aftonbladet.

Han vill inte gå in på mer detaljer.

– Men det handlade inte om någon övning.

Ingen kränkning

Strax efter klockan 18.30 hörde Försvarsmakten av sig med nya uppgifter om händelsen:

– Det var vår incidentberedskap som gjorde det och det vi ville göra var att titta på ett flygföretag öster om Gotland i internationellt luftrum. Det var alltså inte fråga om någon kränkning, säger Jesper Tengroth.

– Det var någon annan än vi själva som flög där och vi var lite nyfikna på att titta på vad det var för något.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger via sin pressekreterare att han informerats om händelsen men vill inte lämna några ytterligare kommentarer.

Nato agerade

Rapporter från Ölandsbladet visar att ljudbangen var särskilt kraftig från en linje Laxeby-Köpingsvik-Björkviken-Alböke-Föra-Löttorp. Flera hus och butiker ska ha skakat. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska ljudbangen också ha hörts över Gotland.

Senast den 17 september kränkte två ryska attackplan av typen Suchj SU-24 svenskt luftrum. Om dagens agerande från det svenska flygvapnet var för att bemöta ett liknande angrepp är inte bekräftat. På Twitter uppger Lettlands militär att Natos incidentberedskap skickades upp mot två ryska militärplan över Östersjön under tisdagen. Det ska ha varit ett transportflygplan av typen Antonov An-26 och ett jaktflygplan av typen Suchoj Su-27.Enligt SvD befann sig ryska plan av just typen Suchoj SU-27 över Östersjön samtidigt som ljudbangen hördes längs den svenska östkusten.