Boken om Juholt blir teaterpjäs

1 av 8
NYHETER

Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt sätts upp som pjäs på Uppsala stadsteater i vår.

– Det är som ett av Shakespeares maktdramer eller Machiavellis Fursten, säger Stina Oscarson som dramatiserar boken.

Regissören och tidigare teaterchefen Stina Oscarson fick uppdrag att göra ett grovt manusutkast redan i maj. Och för ett par veckor sedan bestämdes att Suhonens nya bok om Juholts korta som S-ledare, Partiledaren som klev in i kylan, ska sättas upp vid Uppsala stadsteater. Snart ska uppsättningen börja repeteras.

"Komiken drastisk"

– Det som jag ser som intressant är inte vem som sagt vad. Jag är inte intresserad av att hänga ut enskilda personer. Grundberättelsen är så mycket större. Alla har sina orsaker till varför de agerar som de gör. Jag tror inte att de som ansvarade för att sossarnas eftervalsdebatt skulle skötas av Prime är onda. Det var för att de verkligen trodde på det, säger hon och fortsätter:

– Det intressanta är berättelsen om demokratins förskjutning. Det här hade lika gärna kunnat handla om Mona Sahlin. Det är ett drev som återupprepas om och om igen, säger Stina Oscarson.

Oscarsson ser både spänning och humor i historien, Suhonen vaskat fram ur sms, intervjuer, VU-protokoll och bandinspelningar.

– Det är väldig dramatik och samtidigt väldigt roligt ibland.

Som exempel tar hon när Suhonen kallas upp för uppläxning efter att ha skrivit en kritisk text. Och slutstriden, VU-mötet där partiledningen tog beslut om Juholts avgång i januari.

– Det är oerhört tragiskt. Samtidigt är komiken i vissa repliker är drastisk.

"En vacker och sorglig scen"

Vad ser du som nyckelscen?

– Det finns ett VU-möte där de är på väg att gå åt ett annat håll. Alla är på väg att styra socialdemokratin åt vänster, men alla ger sig. De lägger ned och bestämmer sig för att ta samma budgetramar och reformutrymme som Borg och Alliansen. Man ser krafterna utifrån, man förstår. Det blir: "Nej, oj, jag fattar. Där händer det". Det är både en vacker och en sorglig scen. Bågen spänns, men sänks igen.

Dennis Sandin kommer att stå för regin. Vilka skådespelarna blir är ännu inte klart.

– Jag har inte skrivit med några speciella i åtanke. Det blir teaterchefen och Dennis Sandin som får stå för rollbesättningen. Det finns flera som jag ser tänkbara som Juholt, men det vore dumt innan det är klart att börja prata om namn, säger Oscarson.

Oscarson sitter i en grupp som ska utforma Miljöpartiets nya kulturpolitik.– Där sitter jag som oberoende intellektuell. Jag är inte miljöpartist. Jag är väldigt mån om att inte vara partipolitisk.