Rånarjakt i centrala Stockholm

1 av 32
NYHETER

Inom loppet av en halvtimme slog rånare till mot två banker och ett växlingskontor i centrala Stockholm.

På bankerna lämnades misstänkta bomber – sedan rånade beväpnade gärningsmän växlingskontoret.

Polisen tror att det rör sig om en koordinerad attack.

Klockan 10.35 på tisdagsförmiddagen kom ett överfallslarm från Handelsbanken på Storgatan vid Östermalmstorg till polisen.

– En person ska ha kommit in och levt om som man uttryckt sig och lämnat ett paket. Personalen har känt sig hotade av det här paketet, säger Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Skrikit ”bomb”

Bara minuter senare, klockan 10.41, kom en person in på Nordeas huvudkontor på Norrmalmstorg.

– Där har en person varit innanför huvudentrédörrarna, ställt ett paket och skrikit bomb, säger Eva Nilsson.

Båda bankerna utrymdes efter händelserna och Norrmalmstorg liksom Östermalmstorg spärrades av.

Men det rör sig troligtvis om en avledningsmanöver.

Bara drygt tio minuter senare kom ytterligare ett rånlarm. Då från ett växlingskontor på Holländargatan i Vasastan.

Polisen uppger att minst två beväpnade gärningsmän fick med sig pengar från växlingskontoret.

– Det är ett fullbordat grovt rån, säger Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen.

Ett paket med silvertejp, liknande de andra, lämnades utanför växlingskontoret, alldeles vid en fullsatt lunchrestaurang som utrymts.

Hittade kalasjnikov vid dagis

Morgan Sliwo som driver restaurangen såg rånarna. Han beskriver att de hade röda huvor och automatvapen. En källa säger till Aftonbladet att männen också hade med sig en yxa.

– De passerade vår dörr och la paketet och sedan försvann de med en moppe som stod en bit längre upp. Jag vågade inte springa efter, det gick inte att avgöra om deras vapen var riktiga, säger Morgan Sliwo.

Vid klockan tolv utrymdes också Centralbadet, som ligger intill växlingskontoret.

Vespan hittades senare vid Observatorielunden bakom Stadsbiblioteket.

– Jag såg den där vid 11.05 ungefär. Det låg något bredvid som såg ut som en låda eller ett paket, med svart och vit färg på, säger vittnet Jakob Karlsson, 18.

Polisen har också hittat ett automatvapen, en kalasjnikov, bakom Handelshögskolan i närheten av ett dagis, uppger en källa till Aftonbladet. Polisen bekräftar att ett vapen anträffats.

Kan ha varit koordinerat

Polisen tror att det sammanlagt rör sig om fler än två gärningsmän och att de opererat tillsammans för att genomföra de tre stötarna.

– Det ligger så väldigt tajt i tid, jag är tveksam till att man skulle hinna vara på alla ställena, säger Lars Byström.

Sammanlagt hittades fyra paket. Förutom i de tre lokalerna också ett i korsningen Holländargatan/Kammakargatan.

Paketet vid Holländargatan hanterades först, och kunde snart konstateras vara ofarligt enligt polisen. Strax efter 13-tiden hördes en hög smäll från Nordeas kontor, och sedan rullade bombrobotar ut mot avspärrningarna.

Strax före klockan 15 hade alla paket undersökts.

– Det har inte varit något farligt innehåll, men vi kommenterar inte exakt vad paketen innehöll, säger Lars Byström.

Enligt uppgift till Aftonbladet var en mobiltelefon fäst på minst ett av paketen. Telefonen ska haft någon form av räkneverk som räknade ner.

Liknande fall tidigare

Under eftermiddagen hävdes avspärrningarna utomhus och bara själva lokalerna var fortsatt avspärrade för tekniska undersökningar.

Efter larmen sökte en massiv polisinsats efter gärningsmännen i centrala Stockholm. En mängd vittnen har förhörts och polisen kommer också att samla in övervakningsfilmer.

Förundersökningar gällande grovt rån i ett fall och rånförsök i två fall har inletts.

Ingen har gripits. Ingen ska heller ha kommit till skada.

Den 25 september inträffade liknande brott i Stockholm. En eller flera gärningsmän placerade då ut ett misstänkt föremål på ett växlingskontor på Medborgarplatsen på Södermalm. Bara tio minuter senare rånades ett växlingskontor vid Gullmarsplan en bit därifrån.

Kan det röra sig om samma gärningsmän nu och då?

– Det är jättesvårt att säga, vi måste gripa någon först. Men det är ju inte uteslutet, säger Lars Byström.

FAKTA

Tidslinje:

Klockan 10.35: Ett överfallslarm inkommer från Handelsbanken vid Östermalmstorg i centrala Stockholm. Vid telefonkontakt med personalen visar det sig att en maskerad ensam gärningsman varit inne i lokalen och ställt ett paket och sedan lämnat till fots.

Personalen uppfattar paketet som en bomb och evakuerar lokalen.

Klockan 10.41: Samtal kommer från Nordeas kontor på Smålandsgatan vid Norrmalmstorg om att en ensam gärningsman maskerad med halsduk har ställt ett paket innanför entrédörren och skrikit "bombhot". Därefter har han sprungit från platsen.

Klockan 10.51: Vittne ringer och berättar att man sett två maskerade och beväpnade män på Holländargatan i Vasastan. De lämnade på en vespa och åkte i riktning mot Odenplan. 

Klockan 11.03: Ett överfallslarm kommer från ett växlingskontor på Holländargatan, Vasastan. Det visar sig att man blivit rånade av två beväpnade män som just avvikit på moped. Även här har man lämnat kvar ett paket i anslutning till lokalen.

Klockan 14.50: Polisen meddelar att samtliga fyra paket som lämnats på de olika platserna undersökts och att de inte var farliga. Samtliga avspärrningar utomhus hävs.

■ ■ ■ Polisen uppmanar den som vet något eller har uppgifter att lämna att ringa på telefonnummer 114 14.

Källa: Polisen