Regeringens oväntade skollöfte: Bättre luft och mindre buller

1 av 2 | Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
”Man ska bli pigg av att gå till skolan, inte trött”, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
NYHETER

Nu ska svenska skolan bli bättre – på inomhusmiljö.

Regeringen vill i sin kommande budget satsa en miljard på bättre luft och mindre buller.

– Man ska bli pigg av att gå till skolan, inte trött, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Höjda lärarlöner och särskilt stöd till svaga skolor är några saker som regeringen vill göra för att förbättra skolresultaten. Nu kommer en mer oväntad satsning - på skolans arbetsmiljö.

Regeringen vill lägga en miljard kronor på att svenska skolor ska få bättre ventilation, ljudnivåer och tillgänglighet för funktionshindrade.

– Dålig ventilation och lokaler dåligt anpassade för modern pedagogik skapar trötta elever och sämre resultat. Därför investerar vi i skolrenoveringar, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), i ett pressmeddelande.

Grundskolan i första hand

Satsningen ska ske genom ett statsbidrag för medfinansiering av investeringar i bättre arbetsmiljö - men också i klimatsmarta skolor.

– Skolan ska vara ett föredöme i klimatfrågan och självklart ha energieffektiva lokaler, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP), i ett pressmeddelande.

Satsningen riktar sig i första hand mot grundskolan. Regeringen vill avsätta 100 miljoner kronor för 2015 och beräknar 300 miljoner per år 2016-2018.

På torsdag presenterar regeringen hela sitt budgetförslag.

ARTIKELN HANDLAR OM