Tysk tidning: Sverige kan ha avbrutit ubåtssök efter rysk varning

Tyska Focus.
NYHETER

Under fredagen avbröts den veckolånga ubåtsjakten.

Beslutet kan ha tagits av rädsla för ryssen, skriver tyska tidsskriften Focus.

Kulmen på den svenska insatsen har även nått medier över hela världen.

Jakten på undervattensfarkosten i Stockholms skärgård lär inte undgått många svenskar då den i en veckas tid totalt dominerat nyhetsförmedlingen.

Även utländska medier har varit intresserade och bland andra CNN, The Guardian och New York Times rapporterar nu om beslutet att avbryta sökandet.

”Riktat varningar”

Det gör även den stora tyska tidsskriften Focus, som kopplar samman sökstoppet med tidigare ryska uttalanden.

”Tidigare har det ryska försvarsdepartementet riktat varningar mot Sverige”, skriver tidsskriften i en artikel.

Exakt vilka varningar som avses preciseras inte i den tyska artikeln, men från ryskt håll har det riktats kritik mot den svenska insatsen.

– Så helt grundlösa aktioner av det svenska försvaret, baserade på en retorik från andan av kalla kriget, kommer bara leda till en ökad spänning i regionen i dag, säger generalmajor Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, enligt ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Generalmajoren fortsätter sedan med att håna Sverige och kallar insatsen för ”tragikomisk” och att de ser fram emot jaktens upplösning.

– Det är uppenbart att att de, inspirerade av Napoleons välkända princip att ”först ger vi oss in i ett bråk och sen bestämmer vi oss för vad vi ska göra”, från allra första början inte kunde förutspå slutet, och därför nu försöker vinna tid när fiaskot närmar sig, säger Konasjenkov.

Måste avbryta

Från svenska försvarets sida har Ryssland aldrig nämnts men experter har varit eniga om att några andra utländska stater svårligen skulle genomföra en undervattensinsats i svenska vatten.

Ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad motiverade beslutet att avbryta insatsen så här:

– Någonstans måste man avbryta en sådan här observation. De större enheterna tar vi hem nu. Vi kommer att ha resurser på marksidan, som har speciella uppdrag, att spana efter främmande undervattensverksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM