En ihjälskjuten – två anhållna

1 av 10
NYHETER

En yngre man har skjutits ihjäl i Norrahammar strax utanför Jönköping och ytterligare en är svårt skadad.

De misstänkta gärningsmännen, 16 och 17 år, tog en taxi från brottsplatsen och greps sedan av polis i Skåne.

– De är anhållna för mord och mordförsök, säger Tommy Thorngren, informatör vid Jönköpingspolisen.

Klockan 01.18, natten mot tisdag, kom larm in till polisen om skottlossning i ett bostadsområde utanför Jönköping.

På platsen hittades två svårt skadade män.

– En av de här har avlidit på platsen och en annan är svårt skadad, säger Lars Johansson.

Den skadade mannen uppges vara under 18 år och fördes till sjukhus med svåra skador. Han har ännu inte hörts av polis.

Stoppades i Skåne

Polisen vill inte gå in på ålder på den avlidne mer än att det rör sig om en ”yngre man”. Den döde mannen och den skadade mannen är ännu inte identifierade, uppger polisen.

– Arbetet pågår med att få bekräftade uppgifter på de drabbade. Och vi har ännu inte kunnat underrätta anhöriga, säger Tommy Thorngren.

Två gärningsmän sågs lämna platsen i en taxi som det kunde konstateras körde söderut. Polisen bevakade taxins GPS och en ”Massiv” polisjakt följde bilen genom Kronobergs län ner mot Skåne, skriver Jönköpings-Posten. På E4 i höjd med Örkelljunga i norra Skåne stoppades taxibilen.

– Polisbilarna höll avstånd till taxibilen för att inte ge sig till känna och för att undvika en flyktsituation, säger John Nilsson inre befäl på polisen i Kronobergs län till Jönköpings-Posten.

Tog taxi från brottsplatsen

Polisen fick genom ett vittne veta att gärningsmännen tagit en taxi från brottsplatsen. Jan-Erik Malmlöv, vd:n på Västbo taxi som kör Sverige Taxi i Jönköping fick mitt i natt ett samtal från polisen. Han klev upp och kontrollerade polisens uppgift och kunde snabbt konstatera vilken bil det rörde sig om. Han loggade in i företagets system och följde resan hemifrån medan han höll kontakt med polisen. Taxichauffören hade inte larmat om att han skulle vara utsatt för hot så i systemet såg det ut som en vanlig taxiresa.

– Jag satt och följde det hela natten ända till morgontimmarna. Jag gick och lade mig vid halv sju-tiden i morse, säger han.

Taxibilen hade inte varit i området på någon annan resa strax innan så enligt vd:en måste mördarna ha ringt och beställt taxin.

– Normalt sett så finns inga taxibilar i det området. Han hade ingen resa dit innan det hände. Så det är nog en beställningsresa, säger Jan-Erik Malmöv, vd på Västbo taxi som kör Sverige Taxi i Jönköping.

Anhållna misstänkta för mord

När polisen stoppade bilen greps de två männen som nu är anhållna misstänkta för mord och mordförsök. Även taxichauffören togs med till förhör.

– Han har inte några brottsmisstankar på sig, men han är medtagen till förhör för att vi ska utreda hans del. Vad som han vet som kan vara bra att veta för förundersökningen. Han är förd till polishuset i Jönköping och kommer att förhöras om sin roll i ärendet, säger Tommy Thorngren, pressinformatör vid Jönköpingspolisen.

Förhör med de tre männen pågår under morgonen uppger polisen.

Förhörs av polis

Vad som ligger bakom skottlossningen har polisen i nuläget inga uppgifter om.

–Vi har inget motiv, de två misstänkta gärningsmännen är förda till Jönköping och de håller just nu på att förhöras av vår grova våldsgrupp, säger Lars Johansson.

De två gripna männen är 16 och 17 år och hemmahörande i södra Skåne. Båda är kända av polisen sedan tidigare.

Platsen i Norrhammar där skottlossningen ägde rum är avspärrad. Men exakt vad som föranlett skottlossningen vet polisen inte i nuläget.

– En teknisk undersökning pågår och informationssamling som dörrknackning i området ska genomföras. Sen utifrån det kommer vi förmodligen ha en bättre bild av vad som har hänt, säger Tommy Thorngren.