Man hittad död – tros ha rökt spice

1 av 4
NYHETER

Polisen larmades till en bostad i Fagersta i går där de hittade en död 22-åring.

De tror nu att drogen spice ligger bakom dödsfallet.

– Vi vet inte det, men vi har våra misstankar, säger Per-Erik Lundberg, kommissarie vid polisen i Västmanland.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet!

I går förmiddags larmades polis och ambulans till en bostad i Fagersta i Västmanland.

– Det var en kille som hade dött och det framkom i ett tidigt skede att det fanns en historia om att han använt spice. Och eventuellt kan det vara så att han avlidit till följd av detta, säger Per-Erik Lundberg, kommissarie vid polisen i Västmanland.

Polisen har i nuläget väldigt få uppgifter om dödsfallet och om det rör sig om en överdos av spice.

– Det fanns en annan person på plats. Och det har framgått under utredningen att de hade rökt spice och den här killen hade blivit dålig. Det anträffades misstänkt narkotika i den här lägenheten, säger Lundberg.

Mannens kropp kommer att obduceras, beskedet från den rättsmedicinska undersökningen kan dröja upp till en månad, enligt polisen.

”Ofta blandförgiftningar”

Om detta är det första fallet då någon i Sverige dött av spiceöverdos är inte helt enkelt att fastställa. Enligt Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi på Göteborgs universitet, finns det just nu ett antal misstänkta fall, men inget är bekräftat. För att fastställa att det rör sig om spice krävs en kemisk analys och vittnen som kan bekräfta att den avlidne enbart brukat spice.

– De tar både det ena och det andra och ofta blandar de. Det handlar ofta om blandförgiftningar. Det är svårt för rättsmedicinska analysen att säga att det beror på enbart ett ämne. Vi ser mycket cannabis i många av narkotikadödsfallen. Men det är inte cannabis de dör av utan en blandning, säger Kai Knudsen.

Utreder förbud

Sedan i september har det rapporterats om personer runt om i hela landet som fått söka sjukhusvård efter spiceöverdoser. Folkhälsomyndigheten arbetar för närvarande med att förbjuda ett 20-tal spicesorter.