Dom mot butikschef som hällde vatten över tiggare

1 av 3
NYHETER

Butikschefen hällde en hink vatten på en tiggare - fyra gånger - och blev åtalad för ofredande.

I dag kom domen: 50 dagsböter a´ 200 kronor samt skadestånd på 10 000 kronor.

Händelsen inträffade utanför Hemköp på Stigbergstorget i Göteborg i mars i år under två dagar efter varandra.

Journalisten Per Adolfsson blev vittne till ena tillfället och berättade om det på sin Facebook-sida.

”Butikschefen klev precis ut och hällde en spann vatten över kvinnan som satt på gatan utanför och tiggde”.

Utanför butiken satt kvinnan och grät medan en annan kvinna försökte trösta henne. Hon var blöt och berättade att butikschefen slängt vatten på henne.

– Precis då kommer butikschefen ut med ytterligare en spann vatten, berättade Per Adolfsson tidigare. "Vad fan sysslar du med?" frågade jag. Han beter sig aggressivt och slänger demonstrativt vatten på fönstret så att hon blir ännu blötare.

Saken gick till domstol och vid rättegången, liksom i polisförhören, nekade butikschefen till brott. Han hävdade att han hällt vatten på fönstren för att de behövde tvättas.

Åklagaren hade yrkat på en månads fängelse med hänvisning till att det rörde sig om ett hatbrott, där motivet varit att kränka tiggerskan på grund av hennes nationella eller etniska ursprung såsom rom. Tingsrätten anser att åklagaren inte kunnat bevisa något sådant motiv men skriver i domen att det förefaller mindre sannolikt att han av misstag skulle ha blött ner kvinnan sammanlagt fyra gångar, med två hinkar vatten två dagar i rad.

Butikschefen fälls därför för ofredande.

Tingsrätten skriver att det respektlösa beteende och den bristande medmänsklighet som han visat henne ska ge konsekvenser såväl med straff som med skadestånd. Samtidigt anser rätten att det "i någon mån" ska beaktas att han förlorade arbetet på grund av det inträffade, samt att han berättat att han fick så allvarliga hotelser efteråt att han ansåg sig vara tvingad att ha livvakt under en period.

Tingsrätten anser sammantaget att han ska dömas till ett måttligt bötesstraff - och det bestäms till 50 dagsböter.

Han ska också betala skadestånd, 5000 kronor för var och en av de två dagarna som han blötte ner henne. Kvinnan hade yrkat på det dubbla beloppet.

ARTIKELN HANDLAR OM