Wallström mörkar Postkodlotteriet i cv

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Utrikesminister Margot Wallström (S)
NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) har lagt ut sitt cv på regeringens hemsida.

Men i cv:t mörkas det kontroversiella uppdraget i Postkodlotteriet – och hon vill inte svara på hur mycket ersättning hon fått av lotteriet.

– Jag var inte en offentlig person när jag hade uppdraget, säger hon.

I Margot Wallströms cv som sedan i går ligger ute på regeringens hemsida utelämnas hennes färska uppdrag för Svenska Postkodlotteriet.

Sedan hon lämnade partipolitiken 1996, har hon varit EU-kommissionär och FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor om sexuellt våld i konflikt mellan 2010-2012.

Sedan dess har hon haft en rad olika uppdrag i olika stiftelser och i näringslivet. Hon har bland annat suttit i styrelserna för Ica-gruppen och i finansmannen och miljardären Laszlo Szombatfalvys välgörenhetsstiftelse.

”Cv:t är ett urval”

I mars i fjol tog hon jobb som projektdirektör för Svenska Postkodlotteriet, och hanterade 60 miljoner kronor i ett projekt för mångfald åt företaget. Hon var även styrelseledamot i stiftelsen Svenska Postkodlotteriet. Den 13 oktober, tio dagar efter att hon tillträtt ministerposten, avsade hon sig uppdraget.

Enligt John Zanchi, Wallströms presskontakt, är cv:t ett urval.

– Det är en rad andra uppdrag som inte nämns i cv:t. Dessutom är det inte okänt att hon haft uppdrag för Postkodlotteriet.

Uppdraget för Ica nämns i cv:t. Varför är det viktigare än lotteriet?

– Som sagt är det ett urval. Och hon har lämnat in en fullständig lista över alla uppdrag till statsrådsberedningen.

Cheferna tjänade miljoner

Postkodlotteriet har bara i år anmälts över 70 gånger till Konsumentverket. I Aftonbladets granskningsserie om lotteriet i fjol berättade anställda att de tystats av ledningen, och företaget anklagades för att lura kunder och prångla på dementa och sjuka abonnemang på lotter.

Innan valet tillfrågade Aftonbladet Wallström om varför hon tog uppdragen för Postkodlotteriet.

– Jag utförde ett års konsultuppdrag. Det var en jättebra kampanj om mångfald och tolerans, det var på ungefär 25 procent. Det är jag stolt över vad vi faktiskt gjorde där: bidrog till opinionsbildning om mångfald.

Hur stort var ditt arvode från Postkodlotteriet?

– Det är en uppgörelse som i likhet med andra uppdrag som jag inte tycker det finns någon anledning att ge ut offentligt. Jag var ingen offentlig person då jag hade uppdraget.

Hur ställer du dig till att cheferna på Postkodlotteriet tjänar uppåt sex miljoner per år?

– Det får du fråga dem om.

Vad säger du om anklagelserna mot Postkodlotteriet om att de lurat dementa och sjuka och tystat anställda?

– Det får du ta med Postkodlotteriet, det har jag ingenting med att göra.

Bryr sig inte om kritiken

Efter att hennes uppdrag för Postkodlotteriet blivit offentligt fick hon kritik, bland annat från flera socialdemokrater.

– Folk får förstås tycka vad de vill. Men jag kan inte bry mig mindre om vad de säger. Jag måste ju försörja mig, sa Wallström till Veckans Affärer om det.

Postkodlotteriets presschef Roger Magnergård uppger att Margot Wallström varit betydelsefull för företaget.

– Naturligtvis har hennes stora erfarenhet och namn varit värdefullt för oss.

Vad fick hon i arvode för sitt jobb åt er?

– Det är en fråga mellan oss och henne. Det får hon svara på om hon vill.

Även Moderaternas tidigare chefsstrateg Per Schlingmann jobbar åt Postkodlotteriet.

– Per är rådgivare till Postkodlotteriet, när det gäller frågor om avtal och innehåll hänvisar vi till lotteriet själva att svara på frågor, hälsar Schlingmanns medarbetare.

– Han är strategisk rådgivare åt oss, säger Magnergård, och vill inte heller där gå in på arvoden.

FAKTA

Margot Wallströms ekonomi

Ålder: 59 år.

Familj: maken Håkan Wallström, 64, och sönerna Erik, 20, och Viktor, 28.

Karriär: Riksdagsledamot 1979-1985, biträdande civilminister 1988-1991, kulturminister 1994-1996, socialminister 1996-1998. Avgick efter konflikt med statsminister Göran Persson.

EU:s miljökommissionär 1999-2004, kommissionär med ansvar för institutionella relationer och kommunikation samt kommissionens förste vice ordförande 2004-2010.

FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor om sexuellt våld i konflikt 2010-2012.

Styrelseordförande för Lunds universitet från 2012, ersättning: 66 000 kronor per år.

Rådgivare åt International IDEA och Institute for human rights and business.

Mars 2013-juni 2014: projektdirektör på Svenska Postkodlotteriet. 

Styrelseledamot i SVB-bolaget Edberg dialog AB och i Ica-gruppen sedan 2013, där hon fick arvode på 350 000 kronor i fjol och 370 000 kronor i år.

Styrelseledamot i finansmannen och miljardären Laszlo Szombatfalvys nya välgörenhetsstiftelse.

Taxerad inkomst 2012: 70 800 kronor (efter flytt från FN-jobb i New York). Maken hade 0 kronor i taxerad inkomst samma år.

Bolag:

Maken Håkan är vd för Lydia Consulting AB som 2012-2013 omsatte 1,1 miljoner kronor och gick med 640 000 kronor i vinst.

Fordon: Maken äger två bilar: en Toyota E12J Corolla från 2005 och en Volvo B XC70 från 2013 (nypris runt 400 000 kronor).

Fastigheter: Maken äger en sommarstuga med mark i Bastuselet i Västerbotten, taxeringsvärde: 21 000 kronor och sedan 2004 en gård på Hammarö utanför Karlstad med 4 600 kvadratmeter mark. Taxeringsvärde 2012: 2, 8 miljoner kronor.

Området är strandskyddat men familjen Wallström har lyckats få dispens. De har fått bygglov för en ny bastu vid vattnet och ett nytt garage. De bygger om gäststugan och renoverar det cirka 160 kvadratmeter stora bostadshuset.

Avgångsvederlag: Margot Wallström har rätt till ett avgångsvederlag på fem miljoner sedan hon slutade som kommissionär. Dessutom har hon rätt till pension på 1,2 miljoner kronor om året.