Stor olycka på arbetsplats - två döda

Byggarbetarna har blivit tillsagda att inte säga någonting

1 av 18
NYHETER

Två personer har dött och en person skadats allvarligt i en olycka på en byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm.

En värmesköld som väger 50 ton hade fallit ner i marken.

– Det är en ren och skär olycka, säger Kjell Lindgren, talesperson för polisen.

Olyckan skedde strax före 9-tiden på morgonen på Jägarmästargatan i Hjorthagen i Stockholm där det byggs ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk åt elbolaget Fortum.

Av oklar anledning föll en värmesköld, ett slags plåtgardin, ner i marken. Den väger omkring 50 ton. Värmeskölden träffade en skylift i fallet.

Två personer dog och en person skadades allvarligt.

– De har kommit i kläm på något sätt. Vi vet inte hur. Det är en ren och skär olycka, säger Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm.

Den skadade är en man i 30-årsåldern. Han vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, utanför Stockholm, med livshotande skador.

Skickas hem

Alla 500 anställda på byggarbetsplatsen skickades hem på eftermiddagen. Arbetet är tillsvidare avbrutet.

Enligt Fortum är det nästan 800 anställda som bolaget tar hand om och erbjuder krishantering, men kan inte säga hur många av dem som var i tjänst vid tillfället för olyckan och har inga övriga kommentarer om hur olyckan gått till.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och börjat hålla förhör med personalen på plats.

– Kriminalteknikerna har påbörjat sitt arbete tillsammans med arbetsmiljöverket. Vi får nog inga resultat av det i dag, säger Kjell Lindgren.

Anhöriga till de avlidna byggarbetarna är ännu inte underrättade och polisen vill därför inte kommentera vilka de avlidna och den skadade är.

– De är inte underrättade eftersom vi inte har fullständig identitet, säger Lindgren.

”Från Polen”

En av arbetsledarna på arbetsplatsen ber dessutom Aftonbladet om att inte ställa frågor till byggarbetarna utan hänvisar media till presstjänsten.

Flera medier på plats vittnar om att arbetarna har blivit tillsagda att inte säga någonting.

Fortum är beställare av det nya värmeverket och det är flera entreprenörer som är verksamma där, framför allt byggföretaget JM men också drygt tio underentreprenörer.

De drabbade byggnadsarbetarna ska, enligt uppgift till Aftonbladet, ha jobbat för underentreprenören Andritz, ett österrikiskt bolag.

En eller flera av de skadade ska också komma från Polen.

Saknar kollektivavtal

Enligt fackförbundet Byggnads har bolaget Andritz inget kollektivavtal.

– I våra kollektivavtal är arbetsmiljöfrågorna reglerade genom en tydlig skyddsorganisation med bland annat skyddsombud och skyddsronder. Vår erfarenhet är att på arbetsplatser där det saknas kollektivavtal är arbetsmiljön inte prioriterad med fler olyckor som följd, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Facket har har varit ute på byggnadsarbetsplatsen flera gånger och försökt få till ett kollektivavtal men mötts av ointresse från både beställaren Fortum och den aktuella underentreprenaden, enligt TT.

– Men det finns en kedja av underleverantörer på den här arbetsplatsen, och så ser det tyvärr ut runtom på våra arbetsplatser – man frånhänder sig ansvar och det kastas omkring mellan företag, säger Lindholm till TT.

Aftonbladet har sökt bolaget Andritz för en kommentar men hittills utan resultat. Bolagets vd i Sverige, Mikael Forslund, uppges sitta i möte med anledning av olyckan.

FAKTA

Tidigare olyckor

Det är inte första gången som det sker en olycka på arbetsplatsen vid det nya värmeverket i Hjorthagen, Stockholm.

I början av september i år skadades en ställningsbyggare sedan han föll från en ställning nio meter ovanför marken.

Mannen skadades allvarligt i samband med olyckan, uppger tidningen Byggnadsarbetaren.