SD: "Invandrare ska svära lojalitet mot kungen"

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
Johny Skallin och David Lång (SD).
NYHETER

Sverigedemokraterna kräver nu i en motion att invandrare ska svära lojalitet mot kungen.

– Det är ganska naturligt, säger David Lång (SD).

– Ska jag inte få vara medborgare då, undrar Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby (V).

SD-riksdagsledamöterna David Lång och Mikael Jansson föreslår i en motion att svenskt medborgarskap i tio år ska krävas för att någon ska kunna bli riksdagsman eller minister, att dubbelt medborgarskap förbjuds och att "den som vid födseln hade ett annat medborgarskap ska kunna fråntas svenskt medborgarskap".

"Han är statschef"

"Betydelsen av att vara svensk medborgare urholkas successivt", skriver Lång och Jansson som också vill att invandrare lovar att vara lojala mot kungen.

"En utländsk medborgare som önskar få ett svenskt medborgarskap ska avkrävas en ed om att han eller hon svär trohet och lojalitet mot Sveriges konung, svenska staten och den svenska nationen".

David Lång säger till Aftonbladet:

– Det är lämpligt att de som ska få det nya medborgarskapet ska ha en lojalitet mot Sverige och inget annat, och det är en markmarkering från oss att medborgarskapet inte kommer utan krav.

Varför är lojalitet just mot kungen viktigt?

– Han är ju svenska staten personifierad. Han är statschef. Det är ganska naturligt egentligen. Det handlar om att vi förväntar sig att man är en laglydig medborgare som inte har en lojalitet till annat i första hand. Det finns ju exempel, som jihadkrigare, som tyder på att den huvudsakliga lojaliteten är någon annanstans.

Vad anser ni om befintliga medborgare som inte är rojalister, som vill avskaffa monarkin?

– Sverige är fortfarande en monarki. Så länge det är det som gäller så är det så. Man får förespråka att monarkin ska avskaffas, det har man ju sin demokratiska rättighet till.

Republikanerna: "Bisarrt"

Om en nybliven medborgare vill kämpa för att avskaffa monarkin, då?

– Det är inte något som ingår i förslaget. Om man skaffar sig den uppfattningen så har man ju rätt att göra det. Men sedan beror det på hur man kämpar för det.

Republikanska föreningen vill att "statschefen i en demokrati ska väljas av folket i öppna val".

Ordförande Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot (V) och ordförande säger om SD-motionen:

– Det är helt bisarrt. Det är inte rimligt att man ska behöva svära lojalitet mot kungen. Vi från Republikanska föreningen tycker inte att man ska svära lojalitet mot någon. Vi ser inte kungen utan riksdagen som en samlande kraft i landet, säger hon och fortsätter:

– Jag har väldigt svårt för regler som ska vara speciella för speciella människor. Det är många medborgare som inte är lojala mot kungen. Hur ser de på en sådan som mig då, ska jag inte få vara medborgare?

Aftonbladet söker hovet för en kommentar.

FAKTA

Andra SD-motioner som höjt ögonbryn

Hunddagis i riksdagen

"Att vara ledamot i Sveriges Riksdag innebär för många ledamöter många nätter hemifrån familj och vänner med ett högt stressat arbetstempo. Det vore värdefullt att som ledamot kunna ta med sin hund upp till riksdagen och erbjudas möjligheten att den får tillsyn, rastning och omsorg under kontorstid" skriver Cassandra Sundin och Hanna Wigh (SD) i sin motion.

Förbjud alla delfinarier.

Marcus Wiechel och Richard Jomshof (SD) har sett dokumentären ”The Cove” och blivit ledsna på riktigt: ”I dokumentären får man reda på hur fredliga och intelligenta delfiner verkligen är, som sysslar med sociala interaktioner och känner starka släktband till varandra.”
Därför vill de att riksdagen ska förbjuda alla delfinarier i Sverige.

Instifta "hedersorden"

Mikael Jansson (SD) vill att de mest framstående personerna inom kultur, näringsliv och förvaltning ska få en "hedersorden" av kungen.

”En förebild till ordenstecken föreligger i det ännu i Livrustkammaren bevarade smakfulla ordenstecken, vartill Carl X Gustaf 1656 lät utarbeta statuter. Ordenstecknet skulle bäras i ett band av silvermoare", föreslår han.

Av: Björn Barr.