Kött från okänd djurart på pizza

Foto: BÖRJE THURESSON
Obs arkivbild, bilden är tagen på en annan pizzeria vid ett annat sammanhang.
NYHETER

Köttet på pizzan var märkt ”oxfilé” men det var varken nöt-, fläsk- eller hästkött.

Nu förbjuds restaurangen att sälja köttet så länge försöken att artbestämma det pågår.

– Det ser ut som oxfilé men man blir ju själv nyfiken på vad det är, säger restaurangägaren som hävdar att han köpt livsmedlet från en stor grossist.

Det frysta köttet som den västsvenska kommunens livsmedelsinspektörer hittade på pizzerian låg i en förpackning som var märkt ”oxfilé”. Men efter en provtagning visade det sig att det varken var nöt-, fläsk- eller hästkött.

Restaurangens ägare är förvånad.

– Jag har köpt det från en stor grossist men jag vet inte var det kommer i från från början, säger han till Aftonbladet.

”Besviken”

Kommunen har fotodokumenterat köttet och beslagtagit det. På förpackningen och följesedeln står det, enligt livsmedelsinspektörerna, att det ska handla om oxfilé.

Pizzerians ägare berättar att han inte köpte så mycket av det okända köttet och att han har alla papper kvar.

De har han nu lämnat till kommunen.

– Men även om det var ett litet parti och jag inte betalade så mycket blir man besviken. Har man betalat pengar måste det vara rätt också, framför allt gentemot kunderna, säger han.

Vad tror du själv att det är för kött?

– Jag vet inte. Det ser ut som oxfilé men man blir ju själv nyfiken på vad det är.

En utökad analys

Nu förbjuds pizzerian att sälja köttet, som fortfarande är av okänt ursprung.

”Som livsmedelsföretagare är du ansvarig för att de livsmedel du serverar är samma som på menyn. Presentationen ska ej vara vilseledande på något sätt”, står det i beslutet från kommunen.

En utökad analys kommer nu att göras i försök att artbestämma det. Lyckas inspektörerna att härleda vilket djur köttet kommer från, ska man meddela restaurangägaren per telefon, står det att läsa i beslutet.