Alliansen tar in på regeringen

NYHETER

Alliansen går framåt, visar Aftonbladets opinionsundersökning Sverige Tycker.

Men skillnaderna jämfört med riksdagsvalet är små.

Nu måste partierna lyckas skylla regeringskrisen på någon annan – för att bli en vinnare i extravalet.

Både M, FP och C ökar något i Aftonbladets Sverige Tycker och Inizios nya mätning jämfört med den första mätningen som gjordes i oktober. Och trots att KD backar – om det vore val i dag skulle de enligt undersökningen bara få 3,7 procent av rösterna – minskar gapet mellan blocken.

”Normalt att de som regerar backar”

– Vi hade en blockskillnad i riksdagsvalet på 4,2 procentenheter. Nu har skillnaden minskat till 2,9 procentenheter, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på undersökningsföretaget Inizio/Sverige Tycker.

Men det är helt normalt att de som regerar backar lite, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Och backar de går oppositionen framåt.

Resultatet i extravalet i mars är svårt att sia om, men en tung faktor för utgången blir vilka som, av väljarna, anses skyldiga till regeringskrisen, menar Folke Johansson.

SD minskar mest

Och redan innan Stefan Löfven utlyste extra val började partierna att peka finger åt varandra.

– Det gör man redan energiskt över hela linjen. Lyckas man ge bilden av att regeringen misslyckats, eller om bilden blir den att SD eller oppositionen fällt regeringen på ett sätt som inte varit normalt tidigare, är egentligen helt avgörande för hur folk kommer att se den här krisen.

Valdeltagandet var 85,81 procent i riksdagsvalet i höstas. I extravalet tror Folke Johansson på liknande siffror.

– Jag tror att det kommer att bli på ungefär samma nivå, det är så pass dramatiskt och det kommer bli mycket massmediebevakning.

Den största förändringen mellan valresultatet och Aftonbladets nya opinionsundersökning står SD och KD för – partiet har backat 0,9 procentenheter.

– De gjorde ju en extrem framryckning i valet, det är inte konstigt om det är lite svängningar fram och tillbaka där.

FAKTA

Om undersökningen:

Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige Tycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 768 intervjuer under perioden 17 november-2 december och genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”. Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?”, och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen i dag.

Vill du också vara med i Schibsteds opinionspanel? Här kan du anmäla dig:

http://survey.schibsted.se/scripts/DubInterviewer.dll/Frames?Quest=4

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM