Bara två procent vill se en S+MP-regering

1 av 2
NYHETER

Regeringspartierna döms hårt av väljarna.

Endast två procent att en S+MP-regering vore bäst för Sverige.

Störst stöd får i stället en blocköverskridande, S-ledd, regering, visar en undersökning av DN/Ipsos.

Två dagar efter att riksdagen röstade ner regeringens budget kommer nu ytterligare ett hårt slag för Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Dagens Nyheter har med hjälp av Ipsos undersökt vilket regeringsalternativ väljarna helst vill se efter extravalet den 22 mars nästa år.

Endast två procent av de tillfrågade tror att en S+MP-regering vore det bästa för Sverige. Med det hamnar man långt bakom en renodlad alliansregering, som 19 procent tror vore bäst för landet.

– Min tolkning är att väljarna underkänner statsministerns besked att gå till val tillsammans med Miljöpartiet, vilket skapar frågetecken kring Socialdemokraternas strategi, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

För en regering där Socialdemokraterna och Miljöpartiet också tar in Vänsterpartiet är siffran 14 procent.

”Efterfrågar samarbete”

Positivt för Stefan Löfven är att väljarna trots allt tror att han vore bäst som statsminister, men för en blocköverskridande regering. 26 procent tror att en sådan regering vore bäst för Sverige.

– Det är ett tydligt besked från väljarna att man efterfrågar samarbete i riksdagen, säger David Ahlin.

Samma siffra för en blocköverskridande regering ledd av Moderaterna och Anna Kinberg Batra är bara 14 procent.

Hos alliansväljarna vill 21 procent att nästa regering söker stöd hos Sverigedemokraterna. Samma siffra för rödgröna väljare är fyra procent.

ARTIKELN HANDLAR OM