Expert: Perssons plan är bra men osannolik

Foto: JOHANNA PETTERSSON
Tommy Möller, statsvetarprofessorn.
NYHETER

Göran Persson har rätt.

Men hans scenario är inte särskilt sannolikt.

Så kommenterar statsvetaren Tommy Möller den tidigare statsministerns förslag på ett S+M-samarbete.

Göran Persson uppmanar Stefan Löfven att söka samarbete med företrädesvis Moderaterna. Statsvetarprofessorn Tommy Möller vid Stockholms universitet, som varit talskrivare åt Carl Bildt (M), ger den tidigare statsministern rätt:

– Det borde vara möjligt att hitta en sådan uppgörelse och det är nödvändigt med tanke på det kaotiska läge som svensk parlamentarism befinner sig i, säger Tommy Möller.

– Det är svårt att se även efter ett nyval hur majoritetsförhållandena på ett dramatiskt sätt kan förändras på ett sätt som möjliggör en stabil majoritetsregering om vi håller kvar vid blockpolitiken.

Kan gynna SD

Enligt Tommy Möller överskuggar fördelarna nackdelarna med ett sådant scenario efter extravalet.

– Det som brukar sägas vara en nackdel med ett sådant samarbete är att det gynnar Sverigedemokraterna som då blir det tydliga oppositionsalternativet. Det är möjligt att det ligger något i det men vi har inte sett det prövas ordentligt heller, säger Tommy Möller.

Han nämner historiska blocköverskridande överenskommelser, kommunalpolitiken samt "reguljära överenskommelser" inom utrikes- och försvarspolitik som exempel på att S och M faktiskt kan samarbeta redan.

Kan finnas sån situation

– Möjligen kan det alienera en och annan hårdkokt partiaktivist som har ideologiska preferenser men de är kanske inte så många egentligen, säger Tommy Möller.

Hur sannolikt är det här scenariot?

– Som det ser ut nu tror jag inte att det finns så stora möjligheter. Nu har vi tre månader med ganska hårda tag mellan opposition och regering framför oss. Man kommer att angripa varandra för att på olika sätt ha bidragit till att vi hamnat i det här trista läget.

– Men efter valet kan det finnas en sådan situation att man i ett låst läge överväger det här.

ARTIKELN HANDLAR OM