Nu rullar iskalla vintern in

1 av 4
NYHETER

När nu nyår nalkas når nyheten Norden:

Vargavintern väntar, varnar vädertjänsten WSI via vådlig vinterprognos.

– Vi tror att kylan koncentreras över norra och västra Europa under de närmaste tre månaderna, säger meteorologen Todd Crawford.

Veckan som gått har varit lika kall som musten och nubben på julbordet.

Och enligt prognoserna från den internationella vädertjänsten Weather Services International, WSI, är det bara en försmak av vad första kvartalet 2015 har att bjuda på.

I en långtidsprognos spår WSI att medeltemperaturen i Skandinavien blir någon grad kallare än normalt i både januari, februari och mars.

– Vi tror att övergången till ett kallare klimat under den sista veckan i december och tidiga januari är en föraning om vad vi har att vänta under återstoden av vintern, säger Todd Crawford, meteorolog på WSI i ett pressmeddelande.

WSI grundar sin prognos på studier av hög- och lågtryck över norra Atlanten - mellan Island och Azorerna. Dessa naturliga svängningar i atmosfären kallas Nordatlantisk oscillation, NAO.

När den så kallade vädermotorn går på halvfart orkar den milda Atlantluften inte upp i norra Europa. Det ger ett negativt NAO-index – och särskilt kall luft hos oss.

– De flesta av våra signaler pekar mot en ökad chans för negativt NAO när vi närmar oss andra halvan av vintern, säger Todd Crawford.

SMHI gör inte så långa prognoser, men uppger att det under vinterveckan varit lägre eller mycket lägre temperaturer än normalt, framför allt i landets södra och mellersta delar.

Men redan till nyår vänta mildare väder och temperaturer över nollan.

– Det är några dagar kvar med kylan, men som det ser ut är det mildare luft som letar sig ner över stora delar av landet. Även i norr ser det ut att kunna bli plusgrader, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Både under och efter nyårshelgen kan vi också räkna med mer snö, framför allt i landets norra delar.

– Det kan ju även dämpa kylan något, när det är moln och nederbörd som passerar, säger Lisa Frost.

ARTIKELN HANDLAR OM