Dykare ska söka efter svarta lådan

Ostadigt väder försvårar sökarbetet

1 av 3
NYHETER

Att hitta svarta lådan och inspelningen från cockpit kan lösa mysteriet med AirAsia-flighten QZ8501.

Dykare och sjöräddning förbereder sig på nyårsdagen för att söka nära platsen som pekades ut igår i sjön Java.

Senaste teorin är att piloten gjorde en kraftig stigning för att undvika ett oväder.

Hårt väder har försvårat bärgningsarbetet av planet ända sedan det försvann från radarn hos flygledartornet i Jakarta på söndagen. Hittills har man lyckats bärga uppåt tio kroppar och ett antal kistor har flugits tillbaka till flygplatsen i Surabaya. Men mycket arbete kvarstår.

Tillfälligt lugn

När vädret på nyårsdagen för tillfället lugnat ned sig hoppas man kan sätta ned dykare som kan gå ned till botten där det förmodade planet ska ligga. Igår publicerade CNN uppgifter från en räddningsarbetare som hävdade att man funnit vraket med hjälp av sonarteknik utanför Borneo.

Man hoppas nu kunna finna de svarta lådor som förhoppningsvis har svaret på varför planet, en Airbus A320-200, kraschade och dessförinnan försvann från radarn på sin väg från Surabaya till Singapore. Enligt the Guardian skickade piloterna aldrig någon nödsignal.

Dykare försöker igen

Platsen där vraket uppges ligga lär på endast på 30-60 meters djup men då vinden varit stark och vågorna höga har man inte kunnat gå ned med några dykare ordentligt.

– Nu ska de försöka igen, säger Siahala Alamsyah, en marinofficer med ansvar för sökandet, enligt the Guardian.

Plötsligt bra väder

Tidningen skriver att enligt Alamsyah blev teamet om 47 man tvungna att ställa in sin operation under onsdagen, och de kunde inte ens flyga ut till den förmodade kraschplatsen på grund av det hårda vädret.

Nu ska dock himlen nära Pangkalan Bun flygbas vara klar och havet lugnt, vilket väcker förhoppningar om att sökarbetet kan ta ny fart.

Enligt Toos Sanitiyoso, utredare på nationella kommittén för transportsäkerhet, kan sökande efter svarta lådan ta uppemot en vecka. Han är skeptisk till att man verkligen har information om var planet är.

Försökte undvika en storm

Senaste teorin är nu att planet fick problem med aerodynamiken när piloten gjorde en kraftig stigning för att undvika en storm, skriver The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM