Nordkorea öppnar för toppmöte med Syd

1 av 2
NYHETER

Nordkoreas ledare Kim Jong Un är öppen för samtal, eller till och med ett toppmöte, med Sydkorea.

Det deklarerade han i sitt nyårstal i natt.

Uttalandet välkomnas av sydkoreanska regeringen.

I sitt årliga nyårstal i natt sa Kim Jung Un att han kan tänka sig samtal, eller till och med ett toppmöte, mellan Nord- och Sydkorea, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Samtal på högsta nivå"

Nordkoreas ledare talade i 30 minuter framför den röda nationsflaggan, vilket sändes i statlig tv, och sa sig vara villig till att medverka för en "stor förändring" i relationerna mellan länderna. Han öppnade för ett direkt möte med Sydkoreas president Park Geun-hye.

– Vi har ingen anledning att inte föra samtal på högsta nivå om omständigheterna och stämningen så bjuder, sa han enligt Reuters och fortsatte:

– Om sydkoreanska regeringen verkligen menar att de vill förbättra relationerna mellan Nord- och Sydkorea genom samtal, kan vi återta de avstannade samtalen.

Uttalandet kommer i efterdyningarna av ökad spänning mellan länderna efter nyliga misstankar om att nordkoreanska hackare tros ha attackerat ett sydkoreanskt kärnkraftverk, och Sydkorea har förra veckan efterfrågat samtal.

Anklagar Syd och USA

Båda sidor säger sig ha en återförening mellan nord och syd som övergripande mål, men den stora frågan har sedan länge varit hur det ska gå till.

Liknande samtal har inte hållits mellan länderna sedan 2007, och representanter från sydkoreanska regeringen meddelar enligt AP att de ser positivt på samtal i alla tänkbara former.

I sitt tal lade Kim Jong Un till att han anser att Sydkorea och USA ligger bakom spänningarna mellan grannländerna, och uppgav att Sydkorea måste överge alla planer på att starta krig, och att Washington måste släppa sin "fientliga politik" och sina "hänsynslösa invasionsplaner" mot Nordkorea.

Sedan 60 år tillbaka pågår tekniskt sett ett krig mellan Nord- och Sydkorea.

Kritik mot den nordkoreanska befolkningens situation och bristen på mänskliga rättigheter i landet har även stärkts under senaste tiden, och relationerna med USA har försämrats ytterligare i samband med hackerattacker och hot kring filmen The Interview – en svart komedi om ett mordförsök på Kim Jong Un.

ARTIKELN HANDLAR OM