Ny rättegång för Aljazeera-journalister

NYHETER

Egyptiska högsta domstolen har beslutat om en ny rättegång för de tre fängslade Aljazeera-journalisterna. Journalisterna kommer att sitta kvar i fängelse tills en ny rättegång inleds. De släpps inte mot borgen.

De tre journalisterna Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy har suttit i egyptiskt fängelse i 369 dagar. De är anklagade för att ha spridit falska nyheter och för att ha hjälpt det Muslimska brödraskapet, en rörelse som i Egypten stämplats som en terroristorganisation. Samtliga jobbar för nyhetskanalen Aljazeera.

Ny rättegång om en månad

Australiensaren Greste och Fahmy som har egyptiskt-kanadensiskt medborgarskap är dömda till sju års fängelse, medan egyptiern Mohamed är dömd till tio år. Nu har alltså egyptisk domstol valt att upphäva tidigare domar för att kunna genomföra en ny rättegång.

- Rättens beslut är en besvikelse. Jag hade hoppats att vi kunde få Mohamed med oss hem idag, säger Fahmys bror Adel till SVT:s korrespondent på plats utanför rättssalen.

En ny rättegång väntas kunna genomföras inom en månad, skriver BBC.

Nekar till brott

Journalisterna förnekar att de samarbetat med Muslimska brödraskapet och har upprepade gånger sagt i media att de straffas bara för att de gjorde sitt jobb.

Vid rättegången i juli sa domaren att journalisterna ”fördes samman av djävulen” för att destabilisera landet.

ARTIKELN HANDLAR OM