Svantesson nobbar Stefan Löfvens invit

"S saknar integrationspolitik"

Elisabeth Svantesson.
NYHETER

Stefan Löfven efterfrågar samarbete om integration.

Det är inte aktuellt, enligt Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Socialdemokraterna har ingen integrationspolitik, säger hon.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet uppger statsminister Stefan Löfven (S) att han vill ha ett långsiktigt blocköverskridande samarbete om integration, i likhet med områdena som togs upp i decemberöverenskommelsen med Alliansen: försvaret, energipolitiken och pensionerna.

– Vi har ambitionen att ha mer typer av samarbeten. Till exempel så måste vi ha en mycket bättre integrationspolitik, säger Löfven i intervjun.

"S abdikerade om integration"

Statsministern tar upp problem med att få in nyanlända på arbetsmarknaden och vill diskutera integrationen med arbetsmarknadens parter, uppger han.

– Där vill jag ju ha med mig flera partier.

Men något samarbete med Moderaterna kan han inte räkna med.

Ex-arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, numera partiets arbetsmarknadspolitisk talesperson, säger till Aftonbladet:

– Stefan Löfven och Socialdemokraterna har ingen integrationspolitik. Under förra mandatperioden abdikerade man helt i frågan och lade inga integrationspolitiska motioner i riksdagen.

Samarbete inte aktuellt

Så för er del är samarbete om integration inte aktuellt?

– Vi har redan en bred samsyn om migration: att ge människor som behöver det skydd. Men kring hur människor ska komma snabbt i jobb och integreras skiljer vi oss åt. Vi har en jobbpolitik som lägger grunden för integration. Det är något Socialdemokraterna saknar. Efter valet måste vi göra vår hemläxa och utveckla den politiken. Stefan Löfven behöver fundera på om han har någon integrationspolitik över huvudtaget.

Fick kritik för brist på förslag

Svantesson var arbetsmarknadsminister mellan september 2013 och oktober 2014. Under ministertiden lade hon inte en enda proposition, något hon fått kritik om från flera håll.

Hon slår ifrån sig kritiken med att ta upp att hon under ministerperioden genomförde reformen om den så kallade YA-jobben, yrkesintroduktionsanställningar, och en stor översyn av Arbetsförmedlingen.

– Alla reformer kräver inte lagändringar, som propositioner leder till.

Kan det inte vara anledningen att S inte heller lagt motioner på området?

– Jag ser avsaknad av både jobbpolitik och integrationspolitik hos både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hälsar via sin pressekreterare att hon avböjer att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM