Kan ha lyckats med perfekt landning – och gått under

1 av 4
NYHETER

Flygkaptenen på QZ8501 kan ha lyckats med den perfekta nödlandningen.

Men därefter tros planet ha krossats av vågorna.

– Piloten lyckades landa det på havsytan, säger flygexperten Dudi Sudibyo.

Piloten på olycksplanet QZ8501 kan ha lyckats med en nödlandning - för att därefter slukas av vågorna på Javasjön.

Det uppger experter för nyhetsbyrån AFP.

Stödet för teorin är att planets nödsändare, ELT, aldrig aktiverades, vilket den borde ha gjort om planet kraschat okontrollerat.

– Nödsändaren borde ha gått igång vid påverkan från land, hav eller berg. Och min analys är att den inte aktiverades eftersom det inte var någon nämnvärd påverkan på flygplanskroppen under landningen, säger Dudi Sudibyo, redaktör på flygtidskriften Angkasa till AFP.

– Piloten lyckades landa planet på havsytan.

Ingen sprängning

Bakom spakarna på QZ8501 satt den erfarne, tidigare militärpiloten, kapten Iriyanto. Om han lyckats landa planet på havsytan utan att nödsändaren gick i gång beskrivs prestationen som den "perfekta nödlandningen".

Den indonesiska räddningsoperationen pågick i 48 timmar innan de första kropparna och vrakdelarna hittades i Javasjön, utanför Borneo, efter tips från några uppmärksamma fiskare.

Enligt AFP har åtta kroppar hittats - som varit helt intakta. Det tyder på att planet inte råkat ut för någon typ av explosion i luften.

– Slutsatserna jag har kommit fram till hittills är att planet inte sprängdes i luften och att det inte störtade mot någon typ av yta, för i så fall borde inte kropparna ha varit intakta, säger Chappy Hakim, tidigare flygvapenchef, till AFP.

Andra tecken som stödjer teorin om en kontrollerad nödlandning på havsytan är en dörr till en av nödutgångarna och en uppblåsbar rutschkana som tyder på att passagerare kan ha påbörjat en evakueringsprocess efter att planet landat på vattnet. Att dörren hittats beror enligt den tidigare transportministern Jusman Syafii Djamal att "någon har öppnat den".

Såg skugga på botten

Själva flygplanskroppen tros också vara intakt efter att skuggan av planet observerats på havsbotten under rekognoseringsflygningar i området.

Men innan evakueringen hunnit påbörjas tros planet nu ha slukats av den hårda sjögången.

– Kraftiga vågor kan ha slagit mot planets nos vilket lett till att det gick under, säger Jusman Syafii Djamal.

För att kunna bringa klarhet i olycksorsaken och de sista momenten innan planet sjönk måste flygfarkostens svarta låda nu hittats.

– Det är bara genom att hitta den svarta lådan som vi kan få några svar, säger Dudi Sudibyo.