Rättegång om skolmord inleds

14-åring inför rätta i Malmö tingsrätt

1 av 12 | Foto: PRIVAT
17-årige Michael de Vera knivskars i halsen med en flaska på skolgården vid Linnéskolan i Malmö den 6 augusti förra året. Just nu pågår rättegången mot en 16-åring och en 14-åring som åtalats för mord.
NYHETER

Tonårspojkar hamnade i bråk sedan någon tittat på en annans flickvän.

Slagsmålet urartade och slutade med att en 17-åring höggs i halsen med en flaska så att han dog.

I dag börjar rättegången i Malmö tingsrätt.

Händelsen inträffade i augusti på Linnéskolan i stadsdelen Limhamn i Malmö.

Tre ungdomar – 14, 16 och 20 år gamla – och en 17-åring ska ha börjat bråka på skolgården. Före slagsmålet ska delar av gänget ha träffat varandra på en buss. Där bråkade de om något som 14-åringen sagt om en annan killes flickvän.

Pojkvännen ska, enligt åtalet, ha blivit arg och ett slagsmål utbröt mellan pojkarna på skolgården. Efter en stund anländer den nu döde 17-åringen. Ett nytt bråk uppstår och 17-åringen blir huggen i halsen med en flaska så illa att han avlider.

Kan inte dömas

Enligt polisens förundersökning ska det ha varit 14-åringen som uppmanade till mordet. Han ska hällt ur innehållet i ölflaskan, krossat den mot marken och sedan viftat med den mot vittnen. Därefter ska han, enligt åtalet, ha gett flaskan till en 16-årig kamrat och uppmanat honom att döda 17-åringen.

Åklagare Jenny Lindell påstår att 14-åringen har gjort sig skyldig till mord men han kan inte dömas på grund av sin låga ålder.

16-åringen åtalas för mord och 20-åringen åtalas för grov misshandel.

14-åringens bevistalan ska prövas i Malmö tingsrätt. Eftersom han inte är myndig kan han inte dömas men tingsrätten ska ändå fastställa om han begick mordet eller ej - och det kan få betydelse för eventuell framtida vård av pojken.

Förhandlingen inleds i dag.

”Finns ett allmänt intresse”

Vice chefsåklagare Jenny Lindell har tidigare uppgett för Aftonbladet att det är oerhört ovanligt att en 14-åring ställs inför rätta. Hon har aldrig varit med om det tidigare i sitt yrkesliv. Att pojkens bevisbörda ska prövas beror på brottets grova art.

– Det här är det allvarligaste brottet som kan begås – att man tar en annan människas liv. Därför är det viktigt att man kan klarlägga vad som hände och om 14-åringen var inblandad i mordet. Det finns ett allmänt intresse, sa hon i samband med att åtalet mot pojkarna lades fram.

Utöver allmänintresset är det, enligt åklagaren, viktigt att alla omständigheter kring mordet blir klarlagda så att 17-åringens föräldrar kan få veta vad som egentligen hände på skolgården i Limhamn i augusti.

Rent tekniskt sett skiljer sig inte 14-åringens roll i tingsrättförhandlingarna från ett vanligt mordåtal. Men rättegången kommer med stor sannolikhet att ske bakom lykta dörrar på grund av pojkens låga ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM