Stängda dörrar i Limhamns-mord

1 av 13
NYHETER

I dag började rättegången mot de två pojkar som ska ha mördat en 17-åring på en skolgård i somras.

De ena av dem är så ung som 14-år.

Rätten beslutade att det skulle vara stängda dörrar i det ovanliga rättsfallet om mordet på en 17-åring på en skolgård i Limhamn, Malmö.

Lagmannen Lennert Strinäs tog beslutet eftersom det handlar om väldigt unga personer som är misstänkta för mord.

– Det är mycket allvarliga brottsmisstankar mot en 16-åring och en 14-åring, förklarade han.

Allmänheten och media beodrades därför att lämna salen medan anhöriga till de misstänkta fick stanna kvar.

”Väldigt ovanligt”

Det hör inte till vanligheterna att en 14-åring ställs inför rätta för mord. En 14-årig pojke är misstänkt för att tillsammans med en 16 åring ha mördat 17-åringen. 14-åringens bevistalan, det vill säga om han är skyldig till brottet, ska prövas av Malmö Tingsrätt.

– Det är väldigt ovanligt att man gör detta. Under mina 20 år som åklagare har jag inte hört talas om det tidigare. Min kollega, Magnus Petersson, har gjort eftersökningar om det och han hittade bara ett fall för 15 år sedan, säger Jenny Lindell, vice överåklagare.

Bråk på skolgård

Händelsen inträffade i augusti på Linnéskolan i stadsdelen Limhamn i Malmö.

Tre ungdomar – 14, 16 och 20 år gamla – och en 17-åring ska ha börjat bråka på skolgården. Före slagsmålet ska delar av gänget ha träffat varandra på en buss. Där bråkade de om något som 14-åringen sagt om en annan killes flickvän.

Pojkvännen ska, enligt åtalet, ha blivit arg och ett slagsmål utbröt mellan pojkarna på skolgården. Efter en stund anländer den nu döde 17-åringen. Ett nytt bråk uppstår och 17-åringen blir huggen i halsen med en flaska så illa att han avlider.

Kan inte dömas

Enligt polisens förundersökning ska det ha varit 14-åringen som uppmanade till mordet. Han ska hällt ur innehållet i ölflaskan, krossat den mot marken och sedan viftat med den mot vittnen. Därefter ska han, enligt åtalet, ha gett flaskan till en 16-årig kamrat och uppmanat honom att döda 17-åringen.

Åklagare Jenny Lindell påstår att 14-åringen har gjort sig skyldig till mord men han kan inte dömas på grund av sin låga ålder.

16-åringen åtalas för mord och 20-åringen åtalas för grov misshandel.

14-åringens bevistalan ska prövas i Malmö tingsrätt. Eftersom han inte är myndig kan han inte dömas men tingsrätten ska ändå fastställa om han begick mordet eller ej - och det kan få betydelse för eventuell framtida vård av pojken.

Förhandlingen inleds i dag.

”Finns ett allmänt intresse”

Vice chefsåklagare Jenny Lindell har tidigare uppgett för Aftonbladet att det är oerhört ovanligt att en 14-åring ställs inför rätta. Hon har aldrig varit med om det tidigare i sitt yrkesliv. Att pojkens bevisbörda ska prövas beror på brottets grova art.

– Det här är det allvarligaste brottet som kan begås – att man tar en annan människas liv. Därför är det viktigt att man kan klarlägga vad som hände och om 14-åringen var inblandad i mordet. Det finns ett allmänt intresse, sa hon i samband med att åtalet mot pojkarna lades fram.

Utöver allmänintresset är det, enligt åklagaren, viktigt att alla omständigheter kring mordet blir klarlagda så att 17-åringens föräldrar kan få veta vad som egentligen hände på skolgården i Limhamn i augusti.

Rent tekniskt sett skiljer sig inte 14-åringens roll i tingsrättförhandlingarna från ett vanligt mordåtal. Men rättegången kommer med stor sannolikhet att ske bakom lykta dörrar på grund av pojkens låga ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM