”Det är så tragiskt”

Barndomsvännen om mordet

1 av 13 | Foto: PRIVAT
17-årige Michael de Vera knivskars i halsen med en flaska på skolgården vid Linnéskolan i Malmö den 6 augusti förra året. Just nu pågår rättegången mot en 16-åring och en 14-åring som åtalats för mord.
NYHETER

En 17-årig pojke mördades på en skolgård en sommarkväll.

Hans barndomskamrat, Rakeesha Barfield, är förtvivlad och menar att det bara finns förlorare i det här fallet.

De misstänkta är så unga som 16 och 14 år gamla.

– Det påverkar hela deras framtid även om de inte blir dömda, säger hon.

I dag började rättegången mot de pojkar som misstänkts ha mördat en 17-åring i somras på en skolgård i Limhamn, Malmö.

Med en krossad ölflaska i handen ska en 16-åring ha attackerat honom. Han skars illa och med blodet sprutande från halsen föll 17-åringen till marken. En 14-årig kamrat misstänks ha hetsat 16-åringen till mordet.

– Hugg han, hugg han, annars hugger jag, ska 14-åringen enligt åtalet ha sagt innan dådet.

Var goda vänner förr

De tre pojkarna kände varandra sedan tidigare och umgicks i samma bekantskapskrets. Enligt barndomskamraten, Rakeesha Barfield, 18, var 16-åringen och 17-åringen goda vänner när de var yngre.

– De gick i samma skola och var kompisar. Det är så tragiskt att det blev så här, säger hon.

Rakeesha Barfield chockades när hon fick höra att barndomskamraten hade dödats. Hon blev också överraskad att bekanta till honom är misstänkta för mordet. Visst hade det varit dålig stämning mellan killarna tidigare men hon kunde aldrig drömma om att det skulle gå så illa.

– 16-åringen har gjort en del grejer tidigare men jag trodde aldrig att han skulle göra något så våldsamt.

”Var snäll mot alla”

Rakeesha lärde känna den mördade 17-åringen redan i förskolan och de följdes sedan åt när de började skolan. Hon och pojken brukade leka på skolgården tillsammans. Under rasterna klättrade de i en klätterställning på skolgården. Det fanns också ett trädhus i ett träd intill skolan som hon och han tyckte om att leka i.

– Han var busig. Men samtidigt var han så snäll mot alla. Ingen skulle vara utanför och alla skulle få vara med och leka, säger hon.

Fruktar hämnd

Rakeesha Barfield menar att det bara finns förlorare i det här fallet – att de som misstänks för mordet, om de är skyldiga, har förstört sin framtid.

– De måste leva med detta. De har förlorat mycket.

Hon är orolig för vad som kommer hända om 16-åringen och 14-åringen inte anses ansvariga för mordet. Då kan våldsspiralen eskalera, är hon rädd för.

– Får de inte ett straff kommer folk bli arga. Då kan det bli hämndaktioner. Det finns det risk att de tar saken i egna händer och går på de misstänkta, säger Rakeesha Barfield.

ARTIKELN HANDLAR OM