12 års fängelse för dråp i Norrköping

1 av 9
Två bröder i 40-årsåldern dog i skottlossningen.
NYHETER

Släktfejden urartade i två människors död.

Nu döms en man till 12 års fängelse för dråp.

Han döms även för två försök till dråp och en grov misshandel.

Händelsen ägde rum i Norrköping förra året, då medlemmar från två familjer drabbade samman i Hageby. Efteråt beskrev polisen platsen som "ett slagfält".

Minst åtta män hittades svårt skadade – två av dem, två bröder 48 respektive 44 år, konstaterades senare döda på sjukhus.

"Konflikten eskalerade"

Konflikten började enligt uppgift på påskdagen 2014, då flera medlemmar i de båda familjerna möttes i den syrisk-ortodoxa kyrkan St:a Maria i Norrköping. Gräl uppstod – och två personer misshandlades.

När familjerna skulle reda ut konflikten urartade det istället i ett blodigt slagsmål, där uppemot 60 personer deltog.

Upphovet till grälet är enligt flera källor en skilsmässa som lett till en vårdnadstvist, ytterligare bråk och anklagelser.

"Med tanke på det stora antalet inblandade aktörer har målet varit svårutrett och krävt en omfattande utredning. Utifrån utredningen har dock tingsrätten kunnat sluta sig till att en person med uppsåt skjutit i vart fall fyra skott som träffat fyra andra personer", skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Frias för mord

Tingsrätten anser dock att mannen handlat "under provokation i ett mycket snabbt förlopp" samt "i en nödvärnsliknande situation", och dömer honom därför till dråp istället för mord.

En annan man, broder till den dömde, friges samtidigt. Han misstänktes för att ha huggit ihjäl en av bröderna med en kniv, men tingsrätten kunde inte binda honom till brottet, trots viss DNA-besvisning. Inget mordvapen har hittats.

ARTIKELN HANDLAR OM