QZ8501 kan ligga i krigskyrkogård

1 av 32
NYHETER

Sökstyrkor kan ha siktat flygplansdelar från Air Asias saknade QZ8501.

Men försöken att lösa mysteriet försvåras av att området är en "krigskyrkogård" från 1940-talet.

Samtidigt kommer nya uppgifter om att flera av de cirka 30 kroppar som hittats fortfarande var fastspända i flygstolarna.

Indonesiska talesmän säger till medier att man har bärgat minst ett 30-tal kroppar från flighten, som med 162 personer ombord försvann över Javasjön på väg från Surabaya mot Singapore den 28 december. Enligt indonesiska myndigheter ska fem av de bärgade kropparna fortfarande ha varit fastspända i sina säten när de hittades, skriver Daily Mail.

En del bråte som tros härstamma från planet har också hittats. Större vrakdelar har siktats, men om de kommer från flight QZ8501 återstår att se.

– Klockan 07.34 (på fredagen) såg vi en vrakdel som misstänks vara en flygplansstjärt, säger talesmannen överste Yayan till indonesiska Metro TV.

Slaget om Javasjön

Jämfört med mysteriet MH370 är detta letande relativt okomplicerat. Malaysia Airlines MH370 försvann i mars, och eftersöks fortfarande på flera tusen meters djup långt ut i Indiska oceanen. Havsdjupet där QZ8501 beräknas ligga är bara några tiotal meter, och platsen är belägen mindre än tio landmil söder om Borneo.

Men ett problem är att avgöra vilket som är färskt av allt bråte på Javasjöns botten. Under andra världskriget sänkte Japan i februari och mars 1942 flera av motståndarsidans stora krigsfartyg, vilket innebar över 2 000 soldaters död, i "Slaget om Javasjön".

Vraken från dessa och andra stora strider ligger kvar på havsbottnen, i många fall med hundratals obärgade skelett i skroven.

En del av dem är välkända och populära bland dykare, rapporterar nyhetsbyrån AFP – medan andra aldrig har kartlagts.

Tysk u-båt

Som exempel på vad som döljer sig under vattenytan nämner AFP dels USS Houston, dels U-168. Det första fartyget identifierades så sent som i somras, och kallas också "The Galloping Ghost of the Java Coast". Det sänktes av japanerna i anslutning till Java-slaget, den 1 mars 1942. Varken vraket eller dess manskap på 650 personer har bärgats.

U-168 var en tysk u-båt som träffades av nederländska torpeder 1944. När indonesiska forskare 2013 studerade vraket hittades ett 20-tal skelett, liksom artefakter som hakkorsförsedda middagstallrikar.

TT/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM