Moskébränderna har blivit världsnyhet

1 av 6
Rubriken i International Herald Tribune säger att Sverige stänger dörren till invandrare
NYHETER

New York Times, BBC, Huffington Post, Al Jazeera...

Världens stora medier rapporterar om moskébränderna i Sverige.

"Sverige stänger dörren till invandrare", är rubriken i New York Times internationella utgåva.

Med jämna mellanrum skriver utländsk press om Sverige. Oftast handlar det om vilket bra land Sverige är för till exempel äldre.

Eller den till synes oavbrutna fascinationen med pappor som tar hand om sina barn. Tydligen har en amerikansk besökare, utan full koll på den svenska föräldraförsäkringen, trott att en massa bögar jobbar som "barnflickor här.

Men det verkar som om hyllningsartiklarnas tid är över.

För en månad sedan väckte den svenska regeringskrisen stort intresse.

Och under de senaste dagarna har alla stora medier rapporterat om moskébränderna.

I de flesta rapporter nämns att invandringen har blivit "ett hett diskussionsämne" och att SD har skördat framgångar i det senaste valet.

Moskéattacker även i Tyskland

New York Times (NYT) internationella utgåva går dock ett steg längre och försöker sätta Sverige i europeiskt perspektiv.

70 attacker mot moskéer har rapporterats i Tyskland mellan 2012 och 2014. Hatbrotten mot muslimer ökar även i Storbritannien.

Tidningen skriver om att invandringsdiskussionen har lett till framgångar för högerpartier i Storbritannien, Ungern, Danmark och Frankrike.

NYT förvånas över att attityden mot invandrarna ser ut att hårdna även i Sverige, landet som i omvärlden beundras just för sin öppenhet och tolerans.

Adrian Groglopo, universitetslektor i Göteborg, säger i reportaget att rasismen blivit mer accepterat i och med Sverigedemokraternas framgångar:

– Det är en svår tid i Sverige. Nu kan vi prata om saker som vi inte fick prata om tidigare. Det är en sorts statskupp, säger han, till New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM