Trafikpolisen: ”En mycket ovanlig händelse”

Knivdådet i Tullinge kan vara ett av Sveriges få ”road rage”-mord

NYHETER

Att bråk i trafiken slutar med dödligt våld är mycket ovanligt.

Bara ett fåtal fall har inträffat tidigare.

– Jag har jobbat i 46 år och kan inte minnas att jag skrivit en anmälan om någon som blivit misshandlad, säger Bill Lundqvist på trafikspecialistteamet i Kalmar.

Att bilister förlorar humöret i trafiken är vanligt. Men att trafikilska, ”road rage”, leder till våldshandlingar är mycket sällsynt i Sverige.

Det anser Bill Lundqvist, chef för trafikspecialistteamet på polisen i Kalmar län.

– Jag har jobbat i 46 år och jag har bara hört talas om enstaka händelser där trafikhändelser slutat med våldsamheter. Jag har aldrig varit inblandat i något sådant fall själv, säger han.

– Om det blir misshandel eller så är det nästan alltid så att personerna känner varandra sedan tidigare. Att personer som inte är bekanta hamnar i våldsamheter är otroligt ovanligt.

Tre tidigare fall

Den exakta bakgrunden till knivmordet på en gata i Tullinge i går är oklar. Men enligt polisen i Södertörn började det som ett trafikbråk.

Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingsavdelning, kallar gårdagens händelse "extremt ovanligt".

– Att det går så långt så att någon tar till vapen och dödar en annan är i det närmaste unikt, säger han.

Men det har hänt tidigare. I december 1991 inträffar en trafikincident med två bilar inblandade i Eskilstuna. Ett bråk uppstod och en 17-årig passagerare i ena bilen sköt ihjäl föraren i den andra, 61-årige Lennart Schönkopf.

I augusti 2006 sköts en 19-årig man ihjäl med två skott i huvudet efter en sammanstötning i en rondell. Han och hans kamrat hade hunnit parkerat sin bil efter incidenten. Då kom en 22-årig man och sköt 19-åringen och skottskadade kamraten.

– Det är de två jag kan dra mig till minnes. Det kan inte ha inträffat mer än fem sådana här fall de senaste 25 åren, säger Mikael Rying.

Ett tredje fall inträffade under 80-talet söder om Södertälje på dåvarande E3. En man i medelåldern blev irriterad på en annan bil som kördes av några ungdoma. Det slutade med att båda bilarna stannade på motorvägen och mannen sköts i huvudet av ungdomarna. Mannen dog direkt.

Oroande trend

Sonja Forward är psykolog på Väg- och transportforskningsinstitutet. Hon är expert på trafikilska och menar att mycket handlar om hur bilisterna hanterar situationer som uppkommer.

– Vi kan alla känna stress och bli uppretade. Frågan är vad vi gör av vår ilska, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Anders Lantz är stationsbefäl vid polisen i Södertörn i Stockholm. Han tycker sig se en oroande trend.

– Det här i Tullinge är så oerhört tragiskt.  Jag upplever allt oftare att det uppstår sådana här bråk i trafiken. Men att det skulle gå så här långt kunde jag aldrig tro.

FAKTA

Ytterligare trafikbråk

1 januari 2015

En man skjuts i ena knät av en annan man efter ett trafikbråk i Vårby gård i Stockholm. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

Midsommardagen 2008

Två 25-åriga män skjuts och knivhuggs av två män, 18 och 20 år gamla, efter ett trafikbråk i Göteborg där de två förstnämnda visat fingret åt de senare. 18-åringen dömdes till tre år och sex månaders fängelse för mordförsök. 20-åringen dömdes till skyddstillsyn efter att ha sparkat en av de skjutna 25-åringarna i huvudet.

ARTIKELN HANDLAR OM