Löfven på barnhem i Brasilien

1 av 2 | Foto: TT/JOHAN NILSSON
NYHETER

Stefan Löfven avslutade sitt besök i den brasilianska huvudstaden Brasília med att besöka ett barnhem. Besöket påminde honom om hans egen bakgrund som föräldralös, men ändå inte, berättar han för TT.

Säkerheten var hög när statsminister Stefan Löfven besökte barnhemmet Batuíra i Brasílias utkanter. Livvakter, både svenska och brasilianska, samt beväpnade motorcykelpoliser följde statsministern ända in på gården innan den stora järnporten stängdes och låstes.

– Det här är den farligaste delen under hela besöket. Brasília är annars en ganska säker stad, men inte de här områdena. De är mycket osäkra, förklarar en tjänsteman på den svenska ambassaden för TT:s utsände.

Kändisbarnvakten

Stefan Löfven, däremot, som själv bodde på ett barnhem under sitt första levnadsår, såg mest tagen ut, om än lite ovan, när han träffade barnen och tog upp lilla Kayo, fem månader, och Maria "Duda" Eduarda i famnen.

– Det är en del av min bakgrund. Nu är det med en viss distans, men visst tänker jag på det ibland. Nu var det otroligt lyckosamt att jag snabbt fick komma till en familj som kunde och ville ta hand om mig. Det har gett mig otroliga möjligheter i livet. Samtidigt är jag fullt medveten om att mina problem var förhållandevis små jämfört med de här barnen som upplevt både våld och övergrepp, säger Stefan Löfven.

Slitna lokaler

Lokalerna är slitna och rummen spartanskt möblerade. Barnhemmet, berättar dess koordinator Ana Paula, har plats för 20 barn. Stefan Löfven lyssnar och ställer några artiga frågor, som sig bör när en regeringschef är på besök. Men engagemanget är äkta, intygar han.

– Barn och barns rättigheter ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det var också anledningen att jag åkte till New York nyligen för att högtidlighålla 25-årsjubileet av FN:s barnkonvention.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM