Nasa utforskar uppblåsbar rymdteknik

1 av 2
NYHETER

Vägen till Mars är stökig.

Men nu kan åtminstone ett av problemen visa sig vara en barnlek.

Nasa tror sig kunna landa säkert på den röda planeten – med hjälp av en färggrann bebisleksak.

Om 15 år tror sig Nasa kunna landa ett rymdskepp bemannat med astronauter på Mars yta. Men fram tills dess ställs rymdforskarna på den federala byrån inför en rad kluriga problem. De måste bygga avancerade rymddräkter, ta fram en miljö så att astronauterna kan överleva den långa resan och även ta fram kommunikationssystem som täcker de enorma avstånden.

Väl där ska de lyckas ta ner rymdskeppet, som måste vara större än de vi känner till i dag, på planeten.

”Vecklas ut till något större”

Nu tror sig forskare ha hittat en lösning. Med inspiration från en bebisleksak vill de ta fram en modell med uppblåsbar stötfångare som klarar av krafterna att landa på den ogästvänliga planeten, uppger nyhetsbyrån AP.

– Idén är att kunna packa ner något i ett väldigt litet utrymme, för att sedan vecklas ut till något i större storlek. Ungefär som en airbag, säger Anthony Calomino, utredare vid forskningscentret Langley.

Det mjuka höljet kommer att fungera som en värmesköld samt sakta ner skeppets hastighet när den träder in i atmosfären på Mars.

”Folk tänker på något sladdrigt”

Redan nu har liknande metoder testats, men i en betydligt mindre skala. De principerna kommer att användas i större experiment redan nästa år (2016). Fortfarande saknas tekniken för att klara av ett test med astronauter, men Nasa tror ändå att metoden är säker.

– När man först berättar att man ska göra ett uppblåsbart rymdskepp tänker folk på något sladdrigt. Men så är det inte. Det här är en teknik som kommer att användas, kanske för att sätta människor på Mars om 20 år, säger Neil Cheatwood, chefsingenjör på Langley, enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM