Historisk brand rasar i södra Australien

1 av 9
NYHETER

Södra Australien upplever just nu de värsta bränderna sedan 1983.

Minst sex brandmän har skadats och åtskilliga hus har förstörts.

Under lördagen brann Sampson Flat-branden utom kontroll.

Den stora branden har svept fram i områdena runt Mount Lofty i delstaten South Australia i Australien. Under lördagen spred den sig åt alla håll och har därför varit svårkontrollerad. Branden kallas Sampson Flat-branden efter området utanför Adelaide där den startade i fredags. Den växte under lördagen till historiska proportioner. Inte sedan Askondagsbranden 1983 har en så stor brand härjat i South Australia.

Tusentals personer har under helgen tvingats fly sina hem och ta skydd i hjälpcenter. De uppmanas att inte återvända hem på flera dagar eftersom branden inte väntas vara under kontroll förrän i början av kommande vecka.

– Det finns inte en räddningstjänst i världen som skulle kunna släcka den här branden för tillfället, säger Ian Tanner från den australiska räddningstjänsten, till Sydney Morning Herald.

Tusentals brandmän kämpar

Under helgen har temperaturerna stigit till över 40 grader celsius och med vindstyrkor på över 25 meter per sekund har över 10 000 hektar ödelagts av branden.

Minst fem bostadshus har brunnit upp, men enligt myndigheterna i Australien kan ytterligare dussintals ha förstörts.

– Jag tror att det är större förluster än det, baserat på vad jag fått från min personal. Men de är inte i det stadiet då vi kan sätta en exakt siffra på det, säger Greg Nettleton från den australiska räddningstjänsten.

Han bekräftar för australiska medier att sex av frivillig-brandmän skadats under arbetet. De flesta av dem har andats in brandrök.

Totalt bekämpar tusentals brandmän Sampson Flat-branden.

Fortsatt extremt farligt

Under söndagen väntas vädret förbättras, sett ur brandbekämpningsperspektiv. Trots det väntas elden inte avta.

– Det kommer inte bli någon form av dämpning på grund av att temperaturen sjunker och att det kan komma lite regn, säger South Australias guvernör Jay Weatherill och påpekar att situationen fortsätter att vara ”extremt farlig”.

Enligt polischefen i South Australia, Gary Burns, undersöker man flera olika möjliga orsaker till branden. Ett av de mer troliga spåren är att en person kan ha startat branden genom en trasig ugn på sin gård.

– Jag tror att vi har rätt person, den som skapade det här. Jag hoppas att han har ett bra försäkringsbolag.

ARTIKELN HANDLAR OM