Tusentals muslimer i burmesiskt fångläger

Foto: Soe Than Win/TT
Flyktingläger i Burma
NYHETER

Hundratusentals personer från den muslimska minoriteten rohingyas hålls i fångläger i Burma sedan två år.

Förutom vid mat från World food program släpps ingen in i lägren, inte heller ut, rapporterar SR:s reporter som på hemlig väg lyckats ta sig in.

Uppgifter om fånglägren med hundratusentals muslimer är något som Burmas militärregim inte vill kännas vid. En reporter på P1-programmet Godmorgon, världen! berättar att det största lägret finns i staden Sittwe i norra Burma och där ska det finnas 140 000 instängda muslimer.

Ingen av biståndsorganisationerna som förser lägren med mat vågar uttala sig öppet med risk för att slängas ut ur landet.

”Dödar och misshandlar folk i lägret”

Enligt Jamel Hussin, som SR-reportern pratat med, kommer militär in ibland i lägret och misshandlar och dödar folk.

I programmet berättar man att lägren är helt nedsläckta och de bevakas dygnet runt av militär. Enligt den burmesiska regimen hålls muslimerna instängda för sin egen säkerhets skull, efter oroligheter i regionen.

Många från folkgruppen rohingyas

Många av personerna som sitter i lägren kommer från folkgruppen rohingyas. FN kallar befolkningsgruppen för en av världens mest utsatta.

P1-programmets reporter har pratat med huvudmunken We-na-sa-ra från Sittwes största kloster som hävdar att muslimer är onda människor.

– De vill döda oss buddhister, de måste slängas ut ur landet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM