Mördare får hjälp av staten – att dö

Foto: VIRGINIE LEFOUR
Frank Van Den Bleeken, 50.
NYHETER

Om sju dagar kommer mördaren och våldtäktsmannen Frank Van Den Bleeken att dö.

Det sker på hans egen begäran.

– Jag är en fara för samhället, har han sagt.

Belgaren Frank Van Den Bleeken har suttit i fängelse i sammanlagt 30 år.

Han är dömd för en serie våldtäkter och mord på ett av sina offer – Christiane Remacle.

Fallet beskrivs som unikt. Visserligen är dödshjälp tillåten i Belgien, men den har inte beviljats en fånge. Beslutet fattades redan i september av Belgiens justitieminister.

Datumet – 11 januari – fastställdes nyligen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Frank Van Den Bleeken har länge bett om att staten hjälper honom avsluta sitt liv, med hänvisning till "outhärdligt" psykiskt lidande.

Om han blir fri finns risk att han begår nya brott, har han själv sagt tidigare.

– Vad ska jag göra? Vad är poängen med att sitta här och ruttna till döds? frågade Frank Van Den Bleeken i en belgiskt tv-dokumentär?

Ruttna är precis vad han borde göra. Det anser i alla fall Annie, syster till Christiane Remacle som Van Den Bleeken misshandlade, våldtog och ströp till döds 1989.

– Utredningar, läkare och andra experter har undersökt vår systers mördare. Men ingen har någonsin frågar oss hur vi mår, sa Annie till brittiska tidningen Daily Mirror i september förra året.

FAKTA

Dödshjälp i Belgien

Belgien är ett av få länder där dödshjälp är laglig och 2013 registrerades 1 807 fall av dödshjälp. De strikta krav som gäller för att dödshjälp ska beviljas inkluderar att patienten har visat en "frivillig, genomtänkt och upprepad" önskan att dö.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM