Merkels kovändning – föreslår en "grexit"

Angela Merkel
NYHETER

Tidigare har den tyska regeringen velat rädda kvar Grekland i eurosamarbetet till varje pris.

Men nu har förbundskansler Angela Merkel vänt. Enligt Der Spiegel anser Tyskland nu att euron skulle klara av en ”grexit”.

I den brinnande eurokrisen för några år sedan hävdade Tyskland, med förbundskansler Angela Merkel i spetsen, att Grekland tvunget skulle räddas kvar i eurozonen. Om det krisande landet lämnade euron skulle det innebära början på slutet för valutaunionen, hette det då.

Men nu verkar den tyska regeringen ha vänt. Enligt obekräftade uppgifter i Der Spiegel, som bland andra Sveriges Radio och Bloomberg rapporterar om, menar Tyskland nu att en ”grexit” vore hanterbar.

”EMU är stabilare”

Både förbundskansler Angela Merkel och finansministern Wolfgang Schäuble uppges nu anse att eurozonen skulle klara av ett grekiskt utträde utan att falla samman.

Orsaken är bland annat att en räddningsfond upprättats som har förbättrat eurozonens stabilitet. Dessutom har risken för att en ”grexit” smittar av sig till andra problemländer i eurozonen minskat eftersom deras ekonomiska situation blivit starkare, enligt tidningen.

Vill skriva ner skulden

Och snart kan ett grekisk utträde bli verklighet. Den 25 januari går landet till nyval. Då kan vänsterkoalitionen Syriza ta makten. Syriza har lovat att öka de offentliga utgifterna i Grekland. Partiet vill också se en ny nerskrivning av den grekiska statskulden.

Det skulle sannolikt inte de länder som lånat ut pengar till Grekland acceptera. Konsekvensen kan bli att Grekland lämnar valutasamarbetet.