Forskare: Förklaring till mayakulturens förfall finns i hålet

Foto: AP
”Det stora blå hålet” utanför Belize är ett populärt utflyktsmål för dykare.
NYHETER

Perfekt cirkelformat, drygt 300 meter i diameter och 124 meter djupt.

Det blå hålet i Belizes barriärrev har utnämnts till en av världens häftigaste platser.

Och det blir knappast mindre spektakulärt av att det enligt forskare förklarar mayacivilisationens frånfälle.

Den indianska mayacivilisationen är känd för sina stora framsteg inom bland annat astronomi, jordbruk och stadsplanering och dominerade Yucatánhalvön mellan Mexikanska golfen och Karibiska havet under hundratals år efter Kristus.

Men vid 900-talets början hade de flesta mayastäder övergetts. Vad var det egentligen som ledde till civilisationens förfall? Frågan har gäckat historiker och forskare över hela världen.

”Är som en hink”

Utanför nuvarande Belizes kust ligger ett 124 meter djupt slukhål kallat Great Blue Hole som började formas redan för 150 000 år sedan. För oceanografen Jacques-Yves Cousteau var det en av världens tio bästa dykplatser. För Discovery Channel en av världens tio häftigaste platser alla kategorier.

Och för forskarna kan det vara svaret på frågan om mayacivilisationens förfall.

Hålet sägs innehålla bevis för den torka som misstänks ha lett till mayacivilisationens förfall. En teori som nu förstärks av ny forskning, säger Andre Droxler, geolog på Rice University, till Live Science.

Efter att ha borrat i det blå slukhålet och en närliggande lagun har hans forskningsteam kommit fram till att andelen titan och aluminium i området förändrades under 800- och 900-talet – en period då mayacivilisationen på Yucatanhalvön gick in i en kris.

– Hålet är som en hink. Det är en sedimentsfälla, säger Andre Droxler.

Förändring i tropikfronten

Eftersom avrinningen från områdets vulkaniska sten är rik på titan har man sett att området vanligtvis påverkats av kraftiga regn. Men mellan år 800 och år 1000 blev andelen titan lägre och andelen aluminium högre, vilket tyder på att det regnade betydligt mindre.

– Och en större torka leder sedan till svält och oro, säger Andre Droxler.

Anledningen till torkan tros ha varit en förändring i den intertropiska konvergenszonen, även kallad tropikfronten, ett lågtrycksbälte som omger jorden vid ekvatorn.

Under somrarna brukar lågtrycksbältet föra med sig kraftiga regn till Yucatánhalvön, men under vintern rör sig systemet längre söderut. Flera forskare har lanserat teorin att monsunsystemet, under åren då mayacivilisationens nedgång påbörjades, kan ha missat halvön helt och hållet.

2 000 år gammal stalagmit

Teorin om att torkan ledde till mayacivilisationens förfall lanserades redan 2012 efter att forskare undersökt en 2 000 år gammal stalagmit från en grotta i södra Belize och kommit fram till att kraftigt minskad nederbörd sammanfallit med kulturens förfall. Problemet var att underlaget kom från en enda grotta, vilket gjorde det svårt att dra slutsatser för större områden. Något som efter Andre Droxlers forskning nu är möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM