Jättefartyget gick på grund – då hyllas de som hjältar

1 av 7 | Foto: GETTY
Höegh Osaka.
NYHETER

Det stora lastfartyget Höegh Osaka gick på grund utanför Southampton i England.

Men det som kan ha verkat som en klantig manöver var i själva verket en hjälteinsats.

Nu hyllas fartygets kapten och styrman för att med flit ha grundstött farkosten och därmed undvikit att den kapsejsat.

Det Singaporeregistrerade norska bilfraktfartyget Höegh Osaka med cirka 1 400 fordon ombord gick på grund mellan engelska Southampton och Isle of Wight under lördagen.

Flera ur den cirka 25 man starka besättningen hamnade i vattnet och minst en vårdades under söndagen på sjukhus. En stor räddningsinsats inleddes och samtliga i besättningen hittades och kunde evakueras med helikoptrar och båtar.

”Stor skicklighet”

Dagen efter olyckan hyllas fartygets kapten och styrman av dess ägare, rapporterar Sky News. Strax efter att fartyget lagt ut från Southampton på väg mot Tyskland ska det ha fått slagsida och genom att med flit grundstöta det ska besättningen ha undvikit att fartyget kapsejsade. Ägaren säger att de visade ”stor skicklighet” när de ”räddade” fartyget. Även brittiska myndigheter har sagt att ”det fanns risk för att fartyget skulle kapsejsa” om det inte hade gått på grund.

Lutar 52 grader

Nu utvärderar experter hur det 180 meter långa och 32 meter breda jättefartyget, som just nu lutar cirka 52 grader, ska komma på rätt köl igen. Höegh Osaka tar inte in vatten. Det finns heller inga rapporter om några utsläpp från fartyget, som är byggt i Japan och kan frakta över 5 400 personbilar.

ARTIKELN HANDLAR OM