Här startade ebolautbrottet

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Melin Freeman är 14 år. Han har förlorat sina två småbröder och sin pappa i ebola. Mamman flydde på grund av stigmatiseringen, och Melin är ensam kvar. Han ber ofta. ”Jag ber till Gud att han inte ska ta fler av de mina.”
NYHETER

Här misstänks det omfattande utbrottet av ebola ha startat.

En tvåårig pojke lekte i trädet och smittades av en fladdermus, enligt ny forskning.

Sjukdomen spreds sedan till flera länder i Västafrika, USA och Spanien.

Ebolakatastrofen i Västafrika har skördat 7 905 liv och smittat 20 206 människor enligt de senaste beräkningarna. Utbrottet klassas som det mest omfattande någonsin - nu har en forskargrupp från Tyskland specialstuderat var det började.

Virus via dropp

Enligt forskarna var den första människa som smittades en tvåårig pojke från byn Meliandou i Guinea. Pojken dog i december 2013 och har tidigare omskrivits som det första offret. Det nya är att forskarna tror sig ha lokaliserat var och hur pojken smittades.

Efter omfattande intervjuer och provtagningar konstaterar man att pojken förmodligen utsattes för virus via dropp från fladdermöss då han lekte i ett ihåligt träd bara 50 meter från bostaden, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till studien som publicerats i EMBO Molecular medicine.

Började regna fladdermöss

Barn från byn brukade tidigare leka vid trädet, men den 24 mars eldhärjades det, enligt uppgifter till forskarna. "När det fattade eld började det regna fladdermöss och en stor samling fladdermöss samlades upp för att ätas." skriver de i studien.

Forskarna konstaterar däremot att smittan inte spreds när fladdermössen åts upp. Då hade utbrottet följt ett annat mönster. I stället är slutsatsen - som bland annat kommer från analyser av aska ur trädet - att en smittbärande fladdermus är den troliga källan.

ARTIKELN HANDLAR OM